info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jättestrumpa” på plats i gammalt rör: ”Vi använder vattentryck”

En gammal dagvattenledning på 300 meter i Malmö har blivit som ny. Detta med en hjälp av en ”jättestrumpa” och vatten.

Fodret på plats på en ställning över brunnen. Den hamnar på plats i röret genom att den vrängs fram med hjälp av vattentryck. Foto: Aarsleff Rörteknik/pressbild

Det är i centrala Malmö som Aarsleff Rörteknik gjort en relining av stora mått. De har lagt in ett nytt ”rör” inne i en 300 meter lång spill- och dagvattenledning med dimension 1200 mm. Ledningen sträcker sig under hela den stora trafikknutpunkten Värnhemstorget.

För att fixa det gamla röret använde de ett foder av hartsimpregnerad polyester. Hela fodret, som var ihopdraget längst fram, var upprullat på en ställning ovanför brunnen där dagvattenledningen börjar.

– Vi förde ner fodret genom brunnen och mot inloppet till dagvattenledningen. Sedan började vi vränga in fodret in i röret ungefär som när man tar av sig en strumpa. Och för att få tryck framåt använde vi vatten som pressade fodret framåt hela vägen bort mot slutbrunnen, säger Cennet Petersson, marknadsansvarig på Aarsleff Rörteknik.

När fodret väl var på plats pressades det ut mot den befintliga ledningen. Även då används vattenkraft.

– Det ligger vattenledningar med i fodret som gör att vi kan få vattnet att cirkulera och pressa ut fodret. När vattnet börjar cirkulerar värms det även upp till cirka 90 grader. Den höga temperaturen gör att den nya ledningen härdar.

Dagvattenledningen svänger på några ställen men även de problemen klarar tekniken av. Fodret letar sig fram ändå. Tekniken klarar olika storleksvariationer.

Vilken kvalitet måste de vara på den gamla ledningen?

– Den kan vara relativt dålig. På ledningar som finns idag är det rätt mycket sprickbildningar. Deformationer upp till 18 procent är inga bekymmer, säger Cennet Petersson.

Den nya ledningen förväntas hålla i cirka 100 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jättestrumpa” på plats i gammalt rör: ”Vi använder vattentryck”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig