info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jätteprojekt skapar tusentals byggjobb: "Guldfeber"

Guldfyndet utanför Skellefteå år 1924 förändrade livet för en mängd människor. Knappt hundra år senare inleds nästa rush. Batterifabriken förväntas skapa tusentals jobb.

Bygget har precis dragit igång men anläggaren Mats Korhonen är snart klar med sin uppgift. Han har dragit rör till dagvattnet. Foto: Patrick Degerman

”Tvivlarnas kulle”. Vi kan kalla den så. Den lilla bergsknallen precis utanför byggarbetsplatsen till Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Från höjden är det en magnifik utsikt över hela den vidsträckta byggarbetsplatsen; ett par rejäla travar med byggbodar, en stålkonstruktion som börjat växa mot skyn och några entreprenadmaskiner som rör sig långt bort bland grushögarna. Och så entrén till bygget såklart, en vaktkur med tillhörande bom. Allt tillsammans skvallrar om att något stort är på gång.

Det är den synen som möter de Skellefteåbor som titt som tätt besöker ”Tvivlarnas kulle”. En del går kanske dit för att se byggkranen lyfta väldiga stålpelare på plats, andra för att se dumprar tippa krossat berg och några kanske funderar på den enorma yta som plötsligt öppnat upp sig ute i skogen. I siffror handlar det om 40 000 fällda träd och 600 000 kubik berg som sprängts loss. Men för de flesta verkar något helt annat ligga bakom de nyfikna stegen upp till toppen av kullen. Nämligen att med egna ögon få en bekräftelse på att stan ska få Europas största batterifabrik. En arbetsplats som ska ge 2 500 jobb.

– Det som låter för bra för att vara sant är ofta inte sant, men nu är det på väg att bli verklighet. Det ser jättebra ut, säger Rune Nyström.

Montörledare Micke Ahlgren och montören Lucas Widnemark har börjat montera stålstommen. Totalt för hela den första etappen handlar det om flera hundra stålpelare som ska på plats. Foto: Patrick Degerman

Han är pensionär och följer med intresse allt om batterifabriken. Rune hoppas innerligt att allt ska gå vägen. Själv hade han ett långt arbetsliv i gruvbranschen. En näring som varit big business för Skellefteåregionen i snart hundra år.

– Det är guldfeber i stan. Satsningen på batterifabriken är så enormt stort att det går att jämföra med guldfyndet, säger Rune Nyström.

Fyndet han pratar om gjordes 1924 i Fågelmyran tre mil nordväst om Skellefteå. Året därpå började brytningen och sedan dess har jobben i gruvan byggt hemmen för flera generationer i stan. Och nu finns det förhoppningar om att historien ska upprepa sig.

Det var den 12 juni i år som Northvolt fick den slutliga finansieringen på plats. Några tunga investerare gick in med totalt 1 miljard dollar. Många i bygden andades ut, de hade oroligt väntat på ett besked. Dollar-
miljarden blev startskottet för själva fabriksbyggandet. Däremot har markförberedande arbete pågått under nära ett år.

Gustav Jansson är kock på en restaurang nära bygget. Han hoppas på ännu fler gäster nu när fabriksbygget börjar växla upp. Foto: Patrick Degerman

Anläggaren Mikael Lindgren på Peab styr med rutinerad hand paddan runt dagvattenledningen som sticker upp ur marken. Med tiden ska ledningen kapas i rätt höjd och få ett brunnslock. Brunnen är vattnets väg in i ett ledningssystem som skulle göra varje sommarlandsägare grön av avund.

– Vi ska leda bort regnvatten från en yta på 50 hektar, berättar anläggaren Mats Korhonen.

Förutom risken för kopiösa mängder vatten finns det en utmaning till. Hela området ligger lågt. Mats Korhonen pekar bort mot lösningen, ett kraterliknande hål drygt hundra meter bort.

– Det finns ett till på andra sidan fabriken. Tanken är att de ska bli två vackra dammar, som har som uppgift att fungera som vattenmagasin eftersom det är svårt att snabbt få bort stora mängder vatten från området, säger Mats Korhonen.

Kollegan Mikael Lindgren är en av få byggnadsarbetare på plats som kommer från Skellefteå. Att det kommer att pendla in byggjobbare utifrån till fabriksbygget tror han är nödvändigt.

– Det jag hoppas på är att fabriksjobben kommer gå till folk här i stan.

Just nu är det svårt att få tag på byggnadsarbetare i Skellefteå. I takt med att snacket började gå om batterifabriken har allt fler projekt kommit igång. Bland annat har det kommunala fastighetsbolaget Skebo steppat upp bostadsbyggandet. Och det planeras nya bostadsområden och skolor.

Rätt höjd är viktigt. Anläggaren Mikael Lindgren lägger grunden för vattnets väg till dammen. Foto: Patrick Degerman

Mats Korhonen kapar av ännu en dagvattenledning. Markberedningen börjar närma sig slutet. De två anläggarna gör sista arbetsdagen på bygget före jul. Efter nyår kommer byggtempot växla upp på allvar. Under nästa höst kommer upp emot tusen byggnadsarbetare vara på plats.

För att klara av invasionen av byggnadsarbetaren jobbar Northvolt med att vaska fram boenden. Exakt hur lösningen kommer se ut är inte bestämt men enligt företaget ska det bli ”allt från befintliga boenden i Skellefteå till temporära men trygga lösningar”. Mängden byggnadsarbetare kommer naturligtvis påverka Skellefteå på flera sätt. Bara en sådan enkel sak som att byggnadsarbetare måste ha lunch kommer göda lokala företagare.

Tommy Alm som driver Ica Supermarket Morön, en butik hyfsat nära bygget, har redan märkt av ett uppsving i butiken. Framför allt är det färdiga lunchrätter och smörgåsar som ökat i försäljning. Inte långt från bygget ligger även lunchrestaurangen Hedenbyns Lunch & Catering. Kocken Gustav Jansson har redan fullt upp men tror att det kommer ännu fler gäster nu när bygget drar igång på allvar.

– Vi har redan många byggare, de kommer in med reflexkläder. Många av dem äter tidigt, de dyker upp så fort vi öppnar. Två av favoriterna är pasta Carbonara och köttfärslimpa, berättar Gustav Jansson.

Han har noterat att byggnadsarbetarna är glada i mat.

– Det är en tydligt skillnad mot pensionärerna som kommer lite senare. De har rabatt efter klockan tolv. Då går det åt betydligt mindre mängder.

För att uppföra fabriksbyggnaderna har Northvolt anlitat byggledningsbolaget Logistic Contractor, LC, som är ett dotterbolag till byggbolaget VästBygg. LC har egen arbetsledning på plats men lägger ut det praktiska jobbet på underentreprenörer. De räknar med att via underentreprenörerna sysselsätta ungefär 125 byggnadsarbetare.

– Vi har börjat resa stålstommen på den första hallen. På den andra har vi börjat gräva gropar och formsätter nu för fundamenten, säger Niklas Jonsson, platschef på LC.

Så här kommer Northvolts fabrik i Skellefteå att se ut när den står klar. Foto: Northvolt

Arbetet med att gräva gropar utförs av LM Transport & Entreprenad från Kristianstad. Jobbet med att resa stålstommen har gått till Normek från Umeå. De har en produktionsledare på plats. Själva monteringen har de i sin tur lagt ut på Hallbyggarna från Sala. Resten av arbetsmomenten med hallbyggnaderna, skalet med plåt och paneler, är inte upphandlat ännu.

– De underentreprenörer vi väljer att arbeta med skickar vi vidare information om till Northvolt för att de ska bli godkända. Det är en form av granskning att de uppfyller kraven, säger Niklas Jonsson.

Enligt Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, ska företaget använda professionella och seriösa entreprenörer för att undvika ekonomisk brottslighet och dålig arbetsmiljö. ”Vi har en nära dialog med Arbetsmiljöverket”, skriver Anders Thor i ett mejl.

De krav Northvolt ställer på underentreprenörer för att de ska bli godkända är att de ska ha kollektivavtal eller hängavtal och en stabil ekonomisk status. Northvolt gör dock bara en bedömning av underentreprenörer i första ledet. Anders Thor: ”Det är LC som har kontroll över eventuella underentreprenörskedjor, i enlighet med huvudentreprenörsansvaret”. Upphandlingen av vilka installationsföretag som ska arbeta på projektet sköts av Northvolt.

Vilka det blir är inte klart än.

Så många batterier blir det

Den framtida produktionen i fabriken kommer att producera batterier med ett energiinnehåll motsvarande 40 GWh (gigawattimmar) per år. Etappen som pågår nu ska producera 16 GWh. Den globala efterfrågan på litiumjonbatterier beräknas överstiga 2 000 GWh inom det kommande decenniet. Det är kanske enklare att förstå omfattningen om det översätts till antal elbilsbatterier som ska produceras. 40 GWh motsvarar 625 000 batterier.

Men som sagt, arbetet med att dra kablar, rör och trummor, dröjer ännu ett tag. Det som tydligast gör avtryck på arbetsplatsen just nu är monteringen av stålstommen. Arbetet på den första hallen har pågått i ett par veckor. Totalt ska byggnaden få 33 rader med pelare. Hittills har montagegänget från Hallbyggarna fått upp nio. Den första hallen är också den högsta. Pelarna är 34,5 meter höga och väger 10 ton.

– Egentligen är det inte alls komplicerat. Ett ganska lätt jobb där pelarna står på rad, säger Bjarne Sagulin,
produktionsledare på Normek.

Han jämför med andra projekt han jobbat på som varit betydligt mer komplicerade.

– Tele2 Arena var lite mer utmanande och svårare rent byggtekniskt.

Montörerna på Hallbyggarna varvar en vecka i norr med en jobbvecka hemma i Sala. Samma sak gäller för maskinförarna på LM Transport & Entreprenad. Men de har betydligt längre resväg. För dem är det flyg från Ronneby, via Arlanda, och upp till Skellefteå som gäller när det är dags för en arbetsvecka på fabriksbygget. Maskinföraren Jimmy Stjärna är på plats för sin första vecka. Något han hunnit med att notera är projektets storlek.

– Ytan som bygget täcker är enormt stor. Ja, otroligt omfattande egentligen. Ingen tvekan om att det kommer ge en hel del byggjobb, säger han.

Som ny på arbetsplatsen, långt hemifrån, har han fullt upp med att boa in sig.

– Än så länge fungerar allt bra. I går var jag ute och handlade och lagade mat för första gången.

Själv vet han ännu inte hur länge han kommer att bli kvar, men han tror att det blir ”väldigt länge”.

Uppe på ”Tvivlarnas kulle” står ännu ett par personer och blickar ut över bygget. Krankroken rycker tag i en stålpelare som reser sig från marken, en dumper passerar med ett lass krossat berg och borta vid vakt-
kuren åker bommen upp. Visst är det guld som glimmar därute? Ser du?

68 fotbollsplaner stort
  • Batterifabriken ska byggas ut i flera omgångar. När fabriken är fullt utbyggd kring år 2024 kommer den att täcka cirka 500 000 kvadratmeter. Vilket motsvarar 68 fotbollsplaner.
  • När Northvolt bestämde sig för att bygga i just Skellefteå var det flera saker som spelade in. Framförallt tillgången på mark och förnyelsebar el, men även närheten till en stor hamn och Skellefteå flygplats.
  • Under första etappen kommer upp till 1 000 byggnadsarbetare att vara inblandade i bygget.
  • När fabriken är fullt utbyggd kommer den ha drygt 2 500 anställda. Northvolt räknar med att de behöver rekrytera folk från hela landet, ja även utomlands för vissa kompetenser. Fabriken kommer att dra mellan 1 och 2 procent av landets elproduktion.
Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jätteprojekt skapar tusentals byggjobb: "Guldfeber"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig