info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Janne Josefsson granskar byggbranschen: "Låglöneproletariat"

Janne Josefsson gav sig ut på byggen och fick en mörk bild av branschen.

– Det måste vara ett jätteproblem för politikerna att ta i, säger han.

Janne Josefsson var med vid ett tillslag, där flera arbetare sprang från bygget. Foto: SVT

Journalisten Janne Josefsson tittar närmare på fyra aktuella samhällsproblem i fyra halvtimmeslånga program på SVT. I morgon visas programmet som handlar om utnyttjade arbetare i byggbranschen.

”Sverige, ett växande skuggrike som myndigheterna inte rår på. En blandning mellan lagligt, extremt lågavlönade och ett närmast laglöst utnyttjande av ett proletariat, utan några rättigheter över huvud taget”, säger Josefsson i programmet, där han bland annat följer med polisen och Arbetsmiljöverket på en oanmäld kontroll av ett vindsbygge i centrala Stockholm. Flera byggnadsarbetare som inte har sina papper i ordning rusar iväg från bygget.

Det är en mörk bild som du har fått?

– Jag har jobbat som journalist i 45 år. Är det något som svensk fackföreningsrörelse och socialdemokratin har försökt förhindra så har det varit någon typ av låglöneproletariat utan rättigheter. Men det har ändå växt sig stort på senare tid, i alla fall får jag den bilden, säger Janne Josefsson.

Blir du förvånad när du får en inblick?

– När jag har pratat med Skatteverket och Arbetsmiljöverket, så ger de en bild av att de inte har något grepp om det här. Det gör att det äventyrar den svenska modellen. Gränspolisen i Stockholm hade ungefär fem personer som skulle bevaka hela Stockholm. Nu har de jobbat med Rimfrost (operation mot gängvåld), så de har inte gjort något på flera månader. De kommer inte åt det.

Du beskriver i programmet att det finns en hackordning mellan byggnadsarbetare från olika länder?

– Vad vi hörde är att polacker tidigare kom hit. Nu tar polackerna in folk från Ukraina eller Georgien. En kille från Georgien som fastnade i kontrollen på vindsbygget sa att han tjänade 85 kronor i timmen. De som jobbade där var i huvudsak från Litauen, men de stod högre i rang än killen från Georgien. Det finns verkligen en gradering mellan arbetarna.

Det låter cyniskt.

– De som hyr in folk på det här sättet, de ser att en kille från Georgien ändå är nöjd med 85 kronor och inga rättigheter, eftersom alternativet kan vara att inte tjäna någonting. Hela den svenska modellen är i gungning om det kan se ut så här. Det måste vara ett jätteproblem för politikerna att ta i.

Här kan du se programmet, från och med i morgon: https://www.svtplay.se/janne-josefsson

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Janne Josefsson granskar byggbranschen: "Låglöneproletariat"