info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
PANELEN

”Jag skulle inte rekommendera byggbranschen för någon”

Är byggbranschen är ett bra framtidsval för dagens unga? Hur ska facket vända den nedåtgående trenden och lyckas värva fler medlemmar? Byggnadsarbetarens egen panel tycker till om ämnen i hetluften. Håller du med?

Det gäller att vara av rätt virke

Andreas ”Bagarn” Amrén, 22 år, snickare, Sala

Organisationsgraden. Hur ska Byggnads värva fler medlemmar?
”De måste vara mer närvarande och lägga mer fokus på stora, viktiga frågor. Kanske på den utländska arbetskraften och deras rättigheter. De bör lägga mindre med energi på småfrågor. Vi som tillhör den nya generationen lever på det facket förhandlat fram genom åren som semester- och sjukersättning. De förmånerna är en självklarhet för oss och då blir man bekväm.”

Skulle du rekommendera bygg för en ungdom?
”Ja, men jag tror att det måste finnas en vilja och ett intresse för att vara byggnadsarbetare. Det kommer att vara regniga, kalla och blåsiga dagar utomhus och då gäller det att vara av rätt virke. Om jag ser att jag har en kompis som är av den kalibern som krävs så absolut.”

På väg mot mörkare tider. Tips på hur man lyser upp vardagen?
”Jag försöker träna mycket under den mörka perioden. På sommaren vill jag vara ute och hålla på med annat.”


Jag kan helt ärligt säga att jag inte skulle försöka lotsa mina barn in i branschen

Karl Paine, 29 år, snickare, skyddsombud, Växjö

Organisationsgraden. Hur ska Byggnads värva fler medlemmar?
”I dag går trenden inom facken mot att de erbjuder tjänster som medlemmarna betalar för. Jag tror inte att det är rätt väg för att få fler medlemmar. I stället bör de involvera byggnadsarbetarna mer. Satsa mer på möten och diskussioner ute på arbetsplatserna. Medlemmarna måste känna att de är med och påverkar och kunna identifiera sig mer med sin klassbakgrund.”

Skulle du rekommendera bygg för en ungdom?
”Jag skulle vilja svara ja på den frågan, men jag kan helt ärligt säga att jag inte skulle försöka lotsa in mina barn i byggbranschen. Och då kan jag faktiskt inte rekommendera någon annan heller. Bygg är oerhört viktigt för samhällsbygget, men som det ser ut i dag så blir svaret nej.”

På väg mot mörkare tider. Tips på hur man lyser upp vardagen?
”Det är viktigt med vardagslyx. Det gäller att unna sig saker hemma som man vanligtvis inte hinner med.”


Om de inte går med direkt blir det gärna att de fortsätter att stå utanför

Irene Winge, 38 år, kranförare, Hörby

Organisationsgraden. Hur ska Byggnads värva fler medlemmar?
”De borde visa sig mer på byggarbetsplatser och berätta om fördelarna med just Byggnads. Till exempel i skolor för att fånga upp nya byggnadsarbetare som är på väg ut i branschen. Det gäller att fånga upp de här personerna i ett tidigt skede. Om de inte går med direkt blir det gärna att de fortsätter att stå utanför facket. Det har jag upplevt många gånger.”

Skulle du rekommendera bygg för en ungdom?
”Ja, det skulle jag. Jag ­j­obbar själv med att få in fler tjejer i branschen. Jag brukar berätta att det är ett väldigt bra jobb och att det behövs bra folk som har en utbildning. Det ska byggas mycket framöver så jag är positiv. Själv har jag varit i branschen i 15 år och jag tycker att den tiden varit bra.”

På väg mot ­mörkare tider. Tips på hur man lyser upp vardagen?
”Jag tror man ska vara så glad som möjligt. Att vara positiv och få fram skratt smittar av sig.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Jag skulle inte rekommendera byggbranschen för någon”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig