info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gustav om hemska starkströms-olyckan – "Jag brann inifrån"

"Jag tänkte att om jag svimmar nu så dör jag". Mjukfogaren Gustav Östermyr fick starkström genom kroppen på byggjobbet. OBS: Varning för starka bilder.

Gustav hade bara börjat sitt yrkesliv när han skadades svårt i elolyckan. Foto: Privat

Byggnadsarbetaren skrev tidigare i veckan om en dom efter en olycka med högspänning. Byggjobbaren fick starkström genom kroppen och tredje gradens brännskador.

Den personen
är Gustav Östermyr, idag 22 år, då bara 19. Han berättar nu om den otäcka händelsen som var nära att ta hans liv.

– Det ska inte få hända. Jag är så ung men kommer att få ha de här skadorna hela livet. Jag ser ju de stora och grova ärren varje dag och tänker på olyckan, säger han.

Gustav är nu liksom då mjukfogare på Alingsås Fogtjänst. Den olycksaliga dagen 2017 åkte han och en kollega till en arbetsplats i Lerum där han skulle göra fogjobb åt Serneke Anläggning och visades runt. Ett av uppdragen var att foga dörrkarmar till tre dörrar till en transformatorstation.

– Chefen på arbetsplatsen sa: Här ska ni brandfoga på insidan och här har ni nyckeln och det är ingen fara att gå in, berättar Gustav Östermyr.

De gjorde olika jobb på området, men kom så småningom tillbaka till transformatorstationen.
­

– Vi låste upp. Min kollega gick in i rummet där transformatorn stod. Han började jobbet men var ovan och ville att jag skulle kolla. Då jag gick in kom en ljusbåge från transformatorn. Den gick in genom vänsterhanden, for genom kroppen och ut genom foten. Det var obeskrivligt. Jag brann inifrån, säger Gustav Östermyr.

Han slogs till golvet. Var vid medvetande men kroppen var helt obrukbar, helt förlamad. Han kunde bara lyfta ena handen. Hans arbetskamrat försökte dra ut honom, fick själv först en stöt men fortsatta att baxa ut sin svårt skadade arbetskamrat.

– Jag låg bara och skrek och hade så ont. Jag tänkte att om jag svimmar nu så dör jag eller vaknar jag upp med att de amputerat armen, säger Gustav Östermyr.

Till slut kom ambulansen och han blev sövd. Musklerna i den skadade armen expanderade så sjukvårdspersonalen måste snitta upp den. Han hade tredje gradens brännskador på flera ställen, värst på handen och foten.

Det blev en lång och smärtsam väg tillbaka. Gustav var en och en halv månad på sjukhus och blev sjukskriven i ett helt år.

– Jag har mängder med stora ärr på kroppen och känseln är paj i vänsterhanden. Det är svårt med finmotoriken, i början var det svårt att knyta skorna, nu går det lättare, berättar han.

Foto: Privat

Det var mycket mardrömmar i början men det har släppt nu. Men han har svårt att förstå och är upprörd över hur två så oerfarna arbetare kunde släppas på det här farliga jobbet.

– Jag hade ingen aning om att det var det minsta farligt, för mig var det inte värre än att gå in och arbeta i ett badrum, säger han.

Hans liv hängde på en skör tråd.
– Jag räddades av att jag är ganska stor, säger han.

Transformatorbyggnanden fanns i anslutning ett bygge av ett parkeringsgarage som Serneke Anläggning jobbade med. Serneke dömdes för olyckan till en företagsbot på 400 000 kronor, bland annat för att Gustav och hans kollega inte fått tillräckligt med instruktioner och för att ingen såg till att strömmen var avstängd. Serneke har överklagat till hovrätten och menar att ansvaret ligger på Lerum Energi som övertagit byggnaden och skulle sett till att den var säker.

Gustav tycker det var viktigt att det blev en fällande dom och en företagsbot. Pengar som visserligen inte går till honom utan till staten.
­

– Men 400 000 är inte särskilt mycket pengar och jag tycker att även Lerum Energi skulle dömts, säger han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gustav om hemska starkströms-olyckan – "Jag brann inifrån"