info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

IT-attacken drabbar arbetslösa – då kommer pengarna

Sveriges A-kassor jobbar nu för fullt med att öppna upp systemen igen efter cyberattacken. Men de arbetslösa får vänta till tisdag i nästa vecka för att få sin ersättning.

Foto: Mostphotos

I fredags i förra veckan inträffade en IT-attack på Sveriges a-kassor, vilket Byggnadsarbetaren tidigare har berättat om. Även Byggnads a-kassa är drabbat av attacken.

Cyberattacken har gjort att A-kassorna har tvingats att skjuta på utbetalningarna av a-kasseersättningen. Normalt sett skulle utbetalningen ha skett under torsdagen men dröjer istället till nästa vecka.

– Först var ambitionen att göra utbetalningen på fredag, men för att vi skulle kunna klara det skulle vi vara tvingade att öppna upp systemen under gårdagen och det blev för tidigt, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges A-kassor.

Han berättar vidare att arbetet med att säkerhetsställa systemen har gått bra.

– Det är väldigt nära att vi öppnar upp systemen igen och vi har förhoppningar att kunna göra det i tid för att kunna göra utbetalningarna på tisdag i nästa vecka, säger Johan Ahlgren.

Mellan 30 och 35 000 personer drabbas av förseningen som gäller utbetalningar av ersättningar från samtliga A-kassor.

Förutom Sveriges A-kassor har bland annat Norrköpings kommun, Migrationsverket och Försvarsmakten drabbats av problemen. Enligt ett inslag i SR finns det starka indikationer på att det skulle kunna vara ryska aktörer som ligger bakom. Detta enligt cybersäkerhetsföretaget Truesec som utreder angreppen.

– Vi vill inte kommentera det. Vi fortsätter utredningen och analysen varför det har hänt och hur det kunde hända, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges A-kassor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: IT-attacken drabbar arbetslösa – då kommer pengarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig