info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Istället för byggsemester för Bjarne: ”Vi ska bygga 160 torn”.

När andra går på byggsemester fortsätter ställningsbyggaren Bjarne Vickman att jobba. Och det är inte vilket jobb som helst.

Stekheta dagar på stranden eller i full fart med hemmabyggande. Nu börjar byggsemestern för många.

Men för ställningsbyggaren Bjarne Vickman i Örebro är det allt annat än ledighet som gäller. Han står inför en stor yrkesmässig och logistisk utmaning. Nya vattenreservoaren i Örebro, Lyra.

– Det är ett helt annorlunda bygge mot allt annat jag byggt, hus eller annat. Det är mitt första vattentorn och själva konstruktionen är speciell.

Och faktiskt jobbar han i sommar för att andra yrkesgrupper ska kunna jobba effektivt då de kommer tillbaka.

– Vi har byggt ställningar runtom och nu ska vi bygga stämptorn för gjutning av taket till vattentornet. De ska armera och gjuta taket efter semestern och därför ska vi bygga 160 torn nu i sommar och ta hit dem. Vi gör en fjärdedel åt gången med 40 torn i varje omgång, berättar Bjarne som jobbar på Libergs Sweden i Örebro.

Stämptornen ligger på mellan 14 och 15 meters höjd och förtillverkas av ställningsbyggare på en anläggning som tillhör Närkefrakt, varifrån tornen sedan körs till bygget.
­– Sedan tar vi upp dem med kran och staplar i dem. Jag har aldrig varit med om att förtillverka på det här sättet.

De prefabricerade tornen. Foto: Privat

Idag är de fyra men totalt kommer sex ställningsbyggare att vara i full gång med jobbet. Bjarne, med all sin erfarenhet, kommer delvis att leda uppdraget i sommar. Det är medan projektledaren Sebastian Vickman, Bjarnes egen son, är ledig några veckor. Också Sebastian är ställningsbyggare i grunden men har gått vidare till projektledare.
– Det är jätteroligt att jobba tillsammans. Det var faktiskt jag som kom på att vi kunde bygga tornen på håll och frakta dem hit. Sedan har vi jobbat fram idén tillsammans, säger Bjarne Vickman som just nu håller på att bygga bottendelen i vattentornet. På den ska tornen sedan vila.

Reservoaren har två halvor med vattentankar. Pumpar och rör placeras i mitten. Det är stora material. Tankarna har ställningsmaterial motsvarande 200-240 ton.

vattenreservoaren ”Lyra” tar form. Foto: NCC

Det knepigaste hittills tycker Bjarne är logistiken. Att bygga på ett annat ställe och så frakta alla delar till bygget. Det är också trångt om plats.

– Det är full fart. Vi monterar tornen samtidigt som vi servar bygget med trapptorn och grejer så de kan gjuta. Eller om de behöver justeringar i ställningar eller annat, säger Bjarne Vickman.

I början av augusti får han några veckors ledighet.
– Jag har inga planer ännu och nu närmast känns det bara kul att jobba.

NCC Sverige är huvudentreprenör för jobbet.

Bygget när kommer att stå klart. Bild: Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Istället för byggsemester för Bjarne: ”Vi ska bygga 160 torn”.