info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så vill Israel ersätta palestinska byggarbetare: ”Väntar på godkännande”

Innan kriget jobbade 90 000 palestinier i Israels byggsektor. Nu vill landets branschorganisation ersätta dem med indiska gästarbetare. Men planerna får facklig kritik.

Israel vill ersätta byggarbetare från Palestina med Indier.
Den israeliska byggsektorn har stått stilla sedan Hamas terrorattack. På bilden ett bygge i Petah Tikva. Foto: Mostphotos

Den israeliska byggsektorn står stilla. 

I kölvattnet av terrorrörelsen Hamas storskaliga attacker den 7 oktober drog Israel in arbetstillstånden för de palestinier som arbetat i landet.  

– Just nu är situationen för Israels byggsektor ganska komplicerad, säger Haim Feiglin, vice ordförande i de israeliska byggföretagens branschorganisation, till amerikanska VOA. 

Tusentals civila dödsoffer

Innan Hamas terrorattack – och innan det israeliska motangrepp som enligt FN skördat tusentals civila dödsoffer – jobbade omkring 90 000 palestinier i byggsektorn.

Tillsammans med israeliska araber och en mindre grupp gästarbetare från andra länder har de utgjort yrkesarbetarna, medan chefer och tjänstemän normalt är israeliska judar. 

Förhandlar med Indien

Branschorganisationen vill få igång produktionen så snart som möjligt. Men inget vet när kriget tar slut. Och inte ens när krutröken lagt sig tror Haim Feiglin att palestinska arbetare har någon framtid i Israel.   

– Just nu förhandlar vi med Indien. Vi väntar på ett godkännande från den israeliska regeringen och vi hoppas anlita 50 000–100 000 arbetare från Indien för att kunna driva hela sektorn och få den tillbaka till normalläget, säger han till VOA. 

Indiska fack: Osolidariskt

Men i Indien har flera av landets största fackföreningar reagerat kraftigt på förslaget.

De indragna arbetstillstånden har slagit hårt mot ekonomin i de palestinska områdena. Att bemanna dessa jobb vore osolidariskt gentemot de palestinska kollegorna som nu mist sin försörjning, anser de indiska fackföreningarna.   

– Indiska byggnadsarbetare kommer inte att medverka till den inhumana behandlingen av tusentals palestinska arbetare, säger fackledaren Rama Chandra Khuntia till det internationella byggfacket BWI:s sajt. 

LÄS MER: Kinesiska byggnadsarbetare utnyttjas i Israel

Byggbranschen är en viktig del av Israels ekonomi. På det fåtal byggen som fortfarande är i gång i Israel jobbar enligt branschorganisationen i huvudsak kinesiska arbetare. 

Palestinska arbetare i Israel

Palestinska arbetare har länge varit en källa till billig arbetskraft för israeliska företag. 

Israels byggsektor är en av de farligaste i OECD. En stor majoritet av alla som mister livet i dödsolyckor är palestinier. 

Särskilda arbetstillstånd krävs för att jobba i Israel. Arbetstillstånden knyter anställda till en arbetsgivare. Det betyder att palestinska byggarbetare inte kan byta jobb även om de utsätts för lönestöld eller farlig arbetsmiljö. 

Det sker även en omfattande svarthandel med arbetstillstånd, där så väl israeliska som palestinska mäklare tjänar stora pengar på byggnadsarbetarnas utsatthet. 

Omkring 90 procent av de palestinska byggnadsarbetarna som nu fått sina tillstånd indragna kommer från den ockuperade Västbanken – som inte kontrolleras av Hamas – medan resten kom från Gaza.

Källor: Etun-Palestine, VOA

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så vill Israel ersätta palestinska byggarbetare: ”Väntar på godkännande”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig