info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Isak om imponerande isbjörnen: ”Kunden ville ha iskall känsla”

Hästar, fåglar, delfiner och vikingar. Marinel Isak Mereborg har varit plattsättare i över 20 år och vet hur man skapar det där lilla extra. Hans senaste motiv hör hemma på de kallaste breddgraderna.

Marinel Isak Mereborg kan plattsättning i den högre skolan. Det är inte alla som har hans fingertoppsfiness, men så får han en hel del specialjobb också.

Nyligen gjorde han en mosaik som föreställer en isbjörn i ett badrum i Grödinge i södra Stockholm.

– Det är en privatkund, han ville ha den här iskalla känslan i sitt badrum, så det var helt hans val av motiv, berättar Isak.

Mosaiken är gjord i en blandning av marmor, kakel och sjösten och Isak uppskattar att jobbet tog ungefär åttio timmar. Han berättar att han först skapade motivet på papper och ritade upp det med blyerts på väggen innan han skred till verket.

– Sedan försöker jag göra så att det ser tredimensionellt ut, så att man får lite vyer.

Och kunden är väldigt nöjd med resultatet. Men så har Isak rutin också. Han har varit plattsättare och murare sedan 1996. Och det har blivit många roliga jobb.

– Jag har gjort en hel del. Jag har gjort ett golv med ett hästföl till en kvinna som födde upp hästar, jag har gjort byggnaden Taj Mahal på en indisk krog. Jag har gjort örnar, vikingar, allt möjligt.

Men det började hemma hos Isak själv, med storslagna drömmar på toaletten.

– Jag ville efterapa Sixtinska kapellet i mitt badrum. Sedan har jag bara fortsatt.

Hur blir man såhär bra?

– Jag prövar mig fram mycket, jag prövar även nya material, jag jobbar bland annat med microcement också. Jag har byggmästare i släkten, kommer från en gammal byggmästarfamilj från Serbien.

Vad är dina tips till andra plattsättare?

– Övning, vill och vågar man så kan man. Våga testa lite.

Håller du på med något annat konstnärligt?

– Nej, det är det här jag gör. Sedan försöker jag utveckla mig konstnärligt med microcement, där kan man blanda färger och påverka väldigt mycket. Men jag gillar murning också, ja jag älskar hantverket.

Vad är roligast att göra?

– För mig är det att göra ett sånt här motiv, man försvinner liksom in i det, det är nog det roligaste jag vet.


Du läser: Isak om imponerande isbjörnen: ”Kunden ville ha iskall känsla”