info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Intensivt jobb efter översvämning: "Tog en gripklo och slet bort delarna"

Byggnadsarbetarna jobbar för att bättre kunna reglera vattnet i Svartån i Örebro. Då drabbades de själva av en översvämning.

Fullt med vatten vid arbetsplatsen. Delar av materialet måste sedan tas bort med kranbil för att inte vattnet skulle dämmas upp.

Byggnadsarbetare vid slottet i Örebro sätter in fyra nya dammluckor för att hindra kommande översvämningarna i stan.

Ändå drabbades de själva när himlen öppnades över Örebro för en och en halv vecka sedan.

– Det kom en massa regn. Nivån i Svartån steg på natten. När vi kom på morgonen var vägen till arbetsplatsen översvämmad. Vi kom inte ut, säger projektledare Lars Eriksson.

Han jobbar åt NCC vars tre yrkesarbetare bygger två automatiska luckor på plats. De gamla reglerades manuellt och det innebar en risk.

Ett intensivt arbete inleddes efter översvämningen. Man var tvungen att riva ner delar av den tillträdesled, det gångstråk, som är byggd från kajen till själva arbetsplatsen ute i ån.

– Combisaferäcken och ståldelar till tillträdesleden var vi tvungna att plocka bort med kranbil, för de satt kvar under vatten. Risken var att de dämde upp vattnet och skulle medverka till översvämningar av källare uppströms. Vi hade en kranbil som helt sonika tog en gripklo och slet bort delarna, säger Lars Eriksson.

Han påpekar att skyfallet och allt vatten hade orsakat en kritisk situation för Örebro kommun.

Totalt berördes cirka 40 meter av tillträdesleden av rivningen. Dels det som plockades bort och dels ytterligare delar som föll när vattnet fick fart.

– Vi håller på rätt mycket med sådana här jobb så det händer ett par gånger per år att vi måste plocka upp våra grejer ur vattnet.
Vi är fullt medvetna om att sådant här kan hända och har gjort en riskbedömning. Våra byggnadsarbetare jobbar bakom en fångdamm och den var intakt, där kom det inte in något vatten, säger Lars Eriksson.

Jobbet var även inplanerat i tid för att undvika höst och vårflöden. Men så kom alltså regnet.

Under förra veckan rensade man upp i området. I måndags gjordes den första gjutningen efter översvämningen, efter någon veckas försening.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Intensivt jobb efter översvämning: "Tog en gripklo och slet bort delarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig