info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inspektioner ska minska silikos

Dammet har ökat på byggarbetsplatserna de senaste tio åren. Därför genomför Arbetsmiljöverket nu 200 inspektioner på byggarbetsplatser runt om i landet.

Byggdamm innehåller oftast kvarts. Inandning av kvartshaltigt damm kan orsaka silikos, också kallad stendammslunga, en sjukdom som nu är på väg tillbaka till Sverige. Byggdamm kan också orsaka en kronisk lungsjukdom, KOL, som också är obotlig.
Arbetsmiljöverket genomför just nu cirka 200 inspektioner av byggarbetsplatser, där det förekommer damm. Fokus kommer att ligga på om- och tillbyggnad, renovering (ROT) av lokaler samt vissa nybyggen (med mycket damm). I höst ska anläggningsbranschen inspekteras.
– Inspektörerna ska bland annat titta på att hur man kan förhindra att dammet sprids och att arbetstagarna använder andningsskydd, säger Jan Olof Norén, kemist vid Arbetsmiljöverket, som ingår i tillsynsprojektet.

Ett av målen med inspektionerna är att man inte ska sprida damm från eget arbete till andra yrkesgrupper eller personer som inte själva alstrar damm.
– Om det är dammigt kan det orsaka konflikter mellan olika yrkesgrupper och skapa irritationsmoment, säger Jan Olof Norén.
Arbetsmiljöverket kommer under 2008 till 2010 att granska utsatta branscher vad gäller förekomst av damm. Det första delprojektet handlar om bygg- och anläggningsbranschen. Senare ska även sten- och betongindustrin granskas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inspektioner ska minska silikos

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig