info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget skyddsräcke – ung elektriker svårt skadad: Nu döms företagen

Elektrikern var på sitt första arbete och bara 21 år då han föll flera meter från ett kyltak och skadades svårt.
Nu döms arbetsgivaren och det samordningsansvariga företaget, till en företagsbot på 350 000 kronor vardera.

Härifrån föll elektrikern. Foto: Polisen

Platsen var en charkuterifabrik i Härryda kommun som höll på att byggas om. Det hände i maj 2017. Elektrikern skulle göra borrningsjobb på taket till ett kylrum. Men vid ingången till kylrumstaket snubblade han på en mindre trappa, tappade balansen och föll cirka tre meter rakt ner i ett betonggolv.

En snickare, ett vittne, försökte hindra fallet men hann inte fram. Elektrikern skadades svårt. Han fick en allvarlig fraktur på en kota och känslobortfall, samt blev stelopererad. Han var sjukskriven i fyra månader och lider fortfarande av sviter efter olyckan.

Ett skyddsräcke hade hindrat elektrikern från att falla konstaterar tingsrätten i Göteborg i en dom. Men det fanns inget skyddsräcke.
Det finns uppgifter om att saxlift som använts som skydd tidigare. Men den var flyttad då olyckan inträffade och tingsrätten konstaterar nu i efterhand att liften inte var något fullgott skydd

Av vittnesmål i domen framgår att det var en stressig arbetsplats och att det saknades en verklig samordning av riskerna i arbetsmiljön. Ett flertal bolag fanns på plats.

Göteborgs tingsrätt  lägger ansvaret för händelsen och skadorna på det  samordningsansvariga företaget Pipetech AB, som var BAS U, samt på elektrikerns arbetsgivare Fyrstads El i Göteborg. De döms till en företagsbot på 350 000 kronor vardera. Båda har nekat till brott.

Rätten hävdar att både det samordningsansvariga företaget  och arbetsgivaren skulle ha uppmärksammat risken för fall och sett till att det fanns fallskydd i form av skyddsräcke. Genom att inte göra det anser rätten att de brustit i sitt skyddsansvar och av oaktsamhet orsakat olyckan och elektrikerns skador.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget skyddsräcke – ung elektriker svårt skadad: Nu döms företagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig