info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget skadestånd efter giftskandal

Den svenska staten får inget skadestånd efter giftskandalen på Hallandsåsen. Det meddelades i en dom som offentliggjordes i tisdags. Det franska kemiföretaget Rhodia slipper därmed betala 46 miljoner kronor i skadestånd.

I våras stämde staten företaget Rhodia Sverige AB på 46 miljoner kronor för de skador det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil orsakat i samband med tunnelbygget i Hallandsåsen. Företrädare för svenska staten har hävdat att Rhodia ljugit om tätningsmedlets egenskaper och på så vis lurat Banverket till att använda Rhoca-Gil. Indirekt har därför bolaget orsakat miljöskadorna på Hallandsåsen och borde därför vara skadeståndsskyldiga.

Men enligt domen i Helsingborgs tingsrätt har staten inte lagt fram tillräckligt med bevis för detta och därför ogillas statens anmälan. Rhodia slipper nu betala skadeståndet på 46 miljoner kronor. Sammanlagt har miljökatastrofen på Hallandsåsen kostat staten över 90 miljoner kronor. Banverket och Skanska har dock lovat att stå för halva kostnaden.

Tätningsmedlet Rhoca Gil användes under 1997 för att täta tunnelväggarna i bygget på Hallandsåsen. Medlet innehåller akrylamid och metylakrylamid som är giftiga och cancerframkallande ämnen. Ämnena läckte ut i grundvattnet och skadade miljön, de boende i området och byggarbetarna på platsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget skadestånd efter giftskandal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig