info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget avtal för Kinabygge

I dagarna skulle det kinesiska bolaget Fanerdun, som bygger en mässhall i Kalmar, och Byggnads teckna avtal för de byggnadsarbetare som väntas komma från Kina. Men Fanerdun kan inte redovisa hur de ska betala ut löner. Och därmed inget avtal.

Nu har förhandlingarna om ett kollektivavtal för byggnadsarbetarna skjutits upp till den 20 maj. Med och förhandlar är också det nya byggbolaget som Fanerdun anlitat, Zheijang Huacheng Steel Structure Co. Och innan bolagen och facket skrivit under ett avtal kommer inga byggnadsarbetare. Det är en förutsättning för att de ska få arbetstillstånd, säger Byggnads ombudsman Willy Hultén.
– De ska få sina löner utbetalda på bankkonton i Kina, det vill de själva. Men Fanerdun har inte kunnat visa upp några papper som garanterar det.

Att garantera att byggnadsarbetare som arbetar för Fanerdun verkligen får betalt har tidigare visat sig minst sagt svårt. Men enligt Willy Hultén ska banken i Kina redovisa till Byggnads varje månad att arbetarna verkligen får betalt den här gången.

För tillfället står bygget av mässhallen i Snurrom i Kalmar still. Och det kan dröja innan några arbetare är på plats. Förutom att teckna kollektivavtal ska en platsannons för byggnadsarbetare ligga ute i EU fyra veckor innan bolaget får ta hit kinesiska arbetare, skriver lokaltidningen Barometern. Sedan ska svenska myndigheter bevilja visum för arbetarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget avtal för Kinabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig