info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen mer utredning om Helsingborgsolyckan

Åklagare Lotten Loberg kommer inte att återuppta förundersökningen när det gäller den svåra Helsingborgsolyckan, där två byggnadsarbetare omkom.

I olyckan dödades två byggnadsarbetare och två skadades allvarligt, när ett valv med 40 ton betong rasade. Efteråt gjorde polis och åklagare en brottsutredning som sedan lades ner. Byggnads begärde en överprövning, men inget ändrades. Byggnads förbundsombudsman Kjell Johansson och regionala ombudsmannen Remi Jönsson, gjorde därefter en egen olycksutredning och pekade på flera allvarliga brister på arbetsplatsen och i organisationen. Denna undersökning redovisade de för åklagare Lotten Loberg.

I ett brev till förbundet meddelar Lotten Loberg nu att man har gjort en ny genomgång av förundersökningsmaterialet, vidare tagit kontakt med Arbetsmiljöverket i Malmö, samt fått yttrande från verkets huvudkontor i Solna.
De fakta som framkommit gör inte att hon finner skäl att återuppta förundersökningen. Hon säger bland annat att vissa brister som kommit fram, visserligen kan vara relevanta för olyckan, men att de inte kan anses utgöra en straffbar oaktsamhet.
Byggnads Kjell Johansson är besviken över beslutet. Han säger att man kommer att överväga om man ska begära en överprövning hos riksåklagaren.
Han tycker också att lagstiftningen måste ändras så att fler paragrafer blir straffsanktionerade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen mer utredning om Helsingborgsolyckan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig