info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen blockad i Kalmar

Byggnads har nu fått de papper man krävt på utbetalda löner för de kinesiska arbetarna i Kalmar. Det innebär att det inte längre finns något blockadhot mot bygget. I fortsättningen ska lönerna betalas ut i Sverige.

– Vi har så långt möjligt kontrollerat att rätt löner betalats ut till rätt arbetare. Längre än så kan vi inte gå, säger Byggnads förhandlare Willy Hulthén.
Enligt uppgifter i ett inslag i Svt hade kinesiska arbetare som varit i Kalmar vid det stora mässhallsbygget inte fått rätt löner. Några av arbetarna som varit där i tre månader, berättade att de bara fått en bråkdel av vad de blivit lovade i kollektivavtal.

Detta upprörde byggfacket, som hotade med blockad. Vid ett tidigare förhandlingstillfälle träffades i Kalmar representanter för byggherren Fanerdun, arbetsgivaren Xing Xing och Byggnads för att reda upp situationen. Man kom då överens om att skjuta på förhandlingarna för att arbetsgivaren skulle ta fram bevis för att rätt löner betalats ut.

Förhandlingarna återupptogs under torsdagen. På bordet fanns då ett intyg från en bank i Kina som säger att bolaget satt in pengar på de anställdas konton. Facket har också jämfört de summor som betalats ut med de lönelistor som de anställda skrivit under, där det framgår hur mycket de har arbetat och vad de ska ha betalt. Man har också jämfört betalningsavierna för var och en, och jämfört dem med det belopp som betalats ut till var och ens personliga konto.
– Alla delar stämmer, gubbe för gubbe. Då kan vi inte göra mer, säger Willy Hulthén.

Han säger att det teoretiskt kan finnas en risk att arbetarna visserligen har fått sina pengar, men att de av olika skäl tvingats betala tillbaka en del.
– Jag är luttrad. Det kan förekomma. Men jag har inga uppgifter för att bevisa något sådant, säger han.
Han påpekar att den kinesiska bank som saken gäller, är trovärdig enligt svenska Swedbank.

Redan vid förra förhandlingstillfället gjorde Byggnads och arbetsgivaren upp om en ändrad ordning för utbetalning av lönerna. Byggnads har krävt och fått igenom att lönerna i fortsättningen ska överföras till individuella konton på Swedbank i Kalmar. Byggfacket ska ha rätt att kontrollera att varje arbetare får rätt lön

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen blockad i Kalmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig