info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen åtalas för dödsolycka

Ingen åtalas för olyckan i Umeå i somras, då en 32-årig byggnadsarbetare omkom. Mannen föll sju meter och landade på ett betonggolv.

– Vi har förhört alla, och det finns inga vittnesmål. Jag kan inte styrka att arbetsmiljöbrott eller något annat brott har begåtts, säger åklagaren Kjell Janneson vid åklagarmyndigheten i Umeå.
Kjell Janneson säger att man känner till vilka som befunnit sig i arbetsområdet på Volvo Umeverken. Alla som befann sig i området har förhörts. Ingen av de förhörda har sett vem som flyttade på den lucka som täckte hålet, som byggnadsarbetaren ramlade igenom den ödesdigra dagen i juni. Dagen innan olyckan, vid skyddsronden, var öppningen täckt av en lucka.

– Arbetsgivaren har inte varit oaktsam i sin hantering och bett arbetarna utföra något arbete som givit anledning att flytta på luckan. Jag kan inte heller se att någon arbetstagare varit vållande, säger Kjell Janneson.
Utredningen visade att luckorna låg på plats dagen innan vid skyddsronden. Utredningen visar också att luckornas konstruktion följer praxis i branschen.
Det formella beslutet om att avsluta utredningen är inte fattat än. Ett förhör återstår, med den omkomne mannens bror. Brodern var inte i närheten av olycksplatsen när den tragiska händelsen inträffade.

Med största sannolikhet blir det inte något åtal. Jag tror inte att det sista förhöret kan ge oss ny information, säger Kjell Janneson.
32-åringen jobbade med att bygga ett täcklacksmåleri på Volvo Umeverken. När olyckan inträffade, arbetade han på ett våningsplan sju meter upp i luften. Efter att ha klivit ur saxliften som han jobbat på, trampade han igenom en öppning i valvet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen åtalas för dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig