info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inga bygglöner i krigets Ukraina – stort hjälpbehov

Människor på flykt och inga februarilöner för många byggnadsarbetare. Hjälpbehoven är stora. Igår kväll hölls en manifestation i Stockholm med en hälsning från ukrainska byggfackets ledare.

Vasyl Andreyev ordförande i ukrainska byggfacket. Bilden tidigare tagen i Kiev. Till höger en bild från gårdagens demonstration i Stockholm mot kriget. Foto: Margite Fransson

”Fortsätt att göra det ni har gjort men gör lite till om ni kan.”

På onsdagskvällen vid en demonstration på Sergels torg citerade Byggnads ordförande Johan Lindholm det ukrainska byggfackets ordförande Vasyl Andreyev som han pratat med.

Lindholm var en av talarna vid en stor demonstrationen som hölls i solidaritet med Ukraina och i protest mot kriget.

Byggnads har sedan 2008 ett samarbete med facket Profbud, som nu kämpar för att bistå sina medlemmar. Och byggfacket har startat en insamling för att hjälpa ukrainska facket, byggnadsarbetare och deras familjer.

I en intervju i gårdagens Davar, en israelisk tidning, berättar ordförande Vasyl Andreyev om situationen för byggnadsarbetare och deras familjer, mitt i Rysslands invasion av landet.

I väst, i städer som inte är bombade fortsätter invånarna att arbeta, men i större delen av Ukraina är arbetet stoppat och arbetarna i stadskärnorna sitter i skyddsrum. Vid sidan om regelrätta livshot i strider, kämpar byggnadsarbetare för att ha pengar till mat. Vasyl Andreyev konstaterar att landets ekonomi förstörts.

– Under de första veckorna kommer folk att använda sina sparpengar. Tyvärr hör jag från många arbetare att de inte fick februarilöner och detta påverkar deras förmåga att överleva, säger han.

Bensinpriserna har ökat med 20 procent, mat är knappt tillgängligt och vissa butiker har redan höjt priserna.

– Det är också en stor fråga för oss som fackförbund, säger Vasyl Andreyev.

Kriget är ett hårt slag mot fackets aktivitet men arbetet är igång. I början av kriget befann sig alla i skydd på grund av den kraftiga bombningen.

– Nu är vi tillbaka till att organisera skyddsrum för alla som flyttar från öst till väst, säger Vasyl Andreyev.

Facket kommer också att driva på för att medlemmarna ska få sina löner utbetalade, så att folk kan försörja sig, ha råd med mat, boende och värme.

Vasyl är chockad över förödelsen i landet och de många skadade.

– Nu ligger vårt fokus på hur medlemmarnas situation är, säger han i intervjun med Davar.

Facket har fått frågor om hjälp via sociala medier och försöker undersöka vad medlemmarna behöver.

Han har satt sin egen familj i säkerhet men återvände därefter in till Ukraina för att fortsätta leda facket. Han berättar att han fruktar för sitt liv.

Han har såväl i artikeln som på sociala medier uttryckt tacksamhet för insamlingarna och hjälpen från europeiska fackföreningar. Han konstaterar att ukrainska facket kämpar med sina resurser men behöver mycket hjälp utifrån.

Flera internationella insatser, däribland Byggnads insamling, kanaliseras via internationella byggfacket BWI.

Läs mer: Byggnads insamling

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inga bygglöner i krigets Ukraina – stort hjälpbehov

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig