info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inför nya avtalet – frågan om fredsplikt löst

Byggnads och de olika byggarbetsgivarna är nu överens om en tillfällig fredsplikt. Samtidigt är det klart att avtalsförhandlingarna i höst startar den 1 oktober.

Byggnads och byggarbetsgivarna är nu överens om en fredsplikt fram till avtalsförhandlingarna börjar i höst. Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att det är "en klok överenskommelse". Foto: Mostphoto/Byggnads

När Coronapandemin slog till flyttades vårens planerade avtalsförhandlingar fram till i höst. För Byggnads del handlar det om Byggavtalet, Teknikinstallationsavtalet, Plåtavtalet, Entreprenadmaskinavtalet och Glasmästeriavtalet. Samtidigt löpte fem avtal ut under våren. Något som gjort det möjligt för parterna att ta till stridsåtgärder med sju dagars varsel. Nu blir det inte så sedan fack och arbetsgivare enats om att införa en tillfällig fredsplikt fram till den 15 november.

– Vi har hela tiden sagt att en konflikt under sommaren varit uteslutet för oss och att sätta det på pränt var helt odramatiskt. Nu kan vi lägga den här frågan till handlingarna och i höst börjar förhandlingarna för bättre villkor och säkrare arbetsplatser, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Läs också Corona skapar avtalsbråk: Hagelin – ”De ska passa sig”

Eftersom fredsplikt gäller fram till den 15 november så kan det bli konflikt tidigast den 16 november.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inför nya avtalet – frågan om fredsplikt löst