info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inför månadslön, avskaffa ackordet

Sveriges Byggindustrier har nu lämnat avtalskraven till Byggnads. De kräver bland annat en ny anställningsform.

Flera av avtalskraven från arbetsgivarna går helt emot fackets uppfattning. Sveriges Byggindustrier (BI) vill få bort ackordet till förmån för en månadslön som de anser bör bli den nya huvudlöneformen. BI tycker att det måste finnas frihet för arbetsgivarna och de anställda att själva komma överens om en löneform. De anser även att ackordet är ett problem både när det gäller arbetsmiljön och säkerheten på landets byggarbetsplatser.
När det gäller den ordinarie arbetstiden – om det inte finns någon annan överenskommelse – så är det idag möjligt för arbetsgivaren att lägga ut den mellan 06:45 och 16:00. De vill arbetsgivarna ändra till 06:00 och 18:00.

Ny anställningsform

Arbetsgivarna vill inte höja nivån på Byggavtalets lägsta lön på 25 926 kronor, utan de yrkar på att den bör frysas på nuvarande nivå under en längre period. De vill även, som vi tidigare skrivit, införa en ny tidsbegränsad anställningsform som gäller under högst 18 månader. Den nya så kallade introduktionsanställningen ska i första hand vända sig mot långtidsarbetslösa och nyanlända och gälla enklare arbetsuppgifter. Enligt BI ska lönen ligga på 16 000 – 17 000 kronor i månaden.

FÖLJ HELA BYGGNADSARBETARENS AVTALSBEVAKNING HÄR

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inför månadslön, avskaffa ackordet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig