info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Industrins krav: 2,8 procent

Industrifacken kräver löneökningar på 2,8 procent nästa år. I vilken mån det styr andra förbunds krav återstår att se, sedan LO-samordningen spruckit.

Industrifacken är GS-facket, IF Metall, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer. I dag, måndag, har de presenterat gemensamma krav inför avtalsrörelsen. De vill ha ettåriga avtal och en löneökning på 2,8 procent nästa år. I övrigt vill förbunden ha bland annat utbyggt arbetsmiljöarbete och en satsning på systematiskt jämställdhetsarbete.
Löneökningarna som industrifacken kräver brukar sätta normen även för andra fackförbund. Argumentet för det är att industrin är internationellt konkurrensutsatt, att löneökningarna måste sättas så att konkurrenskraften står sig. Men det återstår att se i vilken utsträckning andra förbund kommer styras av industrins krav. LO-förbunden kör mer självständigt än vanligt i avtalsrörelsen sedan det för en och en halv vecka sedan stod klart att LO-samordningen sprack. Det innebär att de fjorton förbunden inte kunde enas om vissa gemensamma krav, så som de brukar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Industrins krav: 2,8 procent

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig