info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Indragen lön berodde på fel"

- Den lön som drogs in berodde på att vi fått reklamationer på arbetet. Så säger Ståle Brandt, ägare till Svensk Bemanningsbyrå i en kommentar till Byggnadsarbetarens artikel om löneavdragen som drabbat flera av företagets anställda i Norge.

Han hänvisar till företagets anställningskontrakt. Där står det att arbetsgivaren har rätt att göra avdrag på lönen i enlighet med arbetsledarens åsikt, för arbeten som leder till reklamationer.

Enligt Ståle Brandt har detta gällt åtta anställda sedan år 2 000. I de senaste fallen har det rört sig om summor på mellan drygt 1 000 och 6 000 kronor.
Företaget har idag 23 personer anställda från Sverige, Polen och Finland. Svenska Byggnads har reagerat starkt på att de anställda inte har fått ut hela lönen och att arbetsledaren kan avgöra om de får full lön eller inte.

Facket har också reagerat på att företaget har möjlighet att avskeda personer med en dags varsel om entreprenören inte är nöjd. Enligt Ståle Brandt är det knappast något som används i praktiken, utan för att man inte vill få in lycksökare, utan yrkesbevis, som inte kan arbetet.

Avtalet ger också möjlighet att hålla inne semesterersättning för att garantera att det finns pengar kvar att betala eventuella reklamationsärenden. Ståle Brand säger att företaget normalt sett betalar ut semesterersättningen i samband med slutlönen. Enligt honom är det då man får reklamationer före slutlönen som semesterersättningen kan hållas inne under utredningstiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Indragen lön berodde på fel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig