info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inbrottsvåg på byggen i Jämtland

Många byggarbetsplatser i Östersundstrakten har de senaste månaderna utsatts för inbrott. Polisen misstänker att mindre byggare håller en svart marknad med stulna verktyg vid liv.

Någon gång under Valborgshelgen drabbades ännu ett bygge i jämtländska Nälden av inbrott. Verktyg, tryckluftsslangar och fettpatroner stals. Värdet på de stulna föremålen är okänt. Men det var bara ett i raden av bygginbrott som inträffat i Jämtland de senaste två månaderna. Tillvägagångssätten vid inbrotten liknar varandra. Verktygsvagnar eller containrar där verktygen finns bryts upp.

Det lokala byggföretaget Trångsvikens bygg har hittills drabbats hårdast. De är med och renoverar äventyrsbadet Storsjöbadet, strax utanför Östersund. I slutet av mars bröt sig en, eller flera personer, in och stal dyrgripar som bygglaser, planlaser, skruvdragare, olika sågar till ett värde av 198 100 kronor. Men även mindre stölder inträffar. En bil har setts i samband med att en byggställning, okänt hur stor, blivit stulen.

Håkan Jonasson, utredare vid Östersundspolisen, uppmanar byggföretag att märka dyra verktyg. För de dyker ofta upp igen, och då är det lättare för polisen att spåra stöldgods till rätt ägare. Polisen har ingen misstänkt för något av inbrotten och stölderna som inträffat den senaste tiden. Klart är i varje fall att verktyg är ett populärt stöldgods.
– Det finns ju lokala personer som har koll på var det byggs. Och vi har egenföretagare som lever på kanten så att säga. Så dyra verktyg finns det en jättemarknad för. De är inte svåra att sälja.

Men jämfört med förra året i hela Jämtlands län har ändå inbrotten på byggen och industrier halverats. Under mars och april förra året inträffade cirka 26 stölder och inbrott. I år 13.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inbrottsvåg på byggen i Jämtland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig