info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ilska efter regeringens besked: "Hela branschen måste ryta ifrån"

Det är kris i byggbranschen när bostadsbyggandet kraftigt inbromsat. In i det sista fanns det hopp om räddningsplankor i regeringens budget. Nu är både fack och arbetsgivare kritiska mot innehållet.

Foto: Regeringskansliet, Mostphotos

Under onsdagen presenterade regeringen budgeten för 2024. Den största posten som rör byggbranschen är ett förstärkt ROT-avdrag. Det ska höjas från 50 000 till 75 000 kronor den 1 juli nästa år och beräknas kosta närmare en miljard kronor i minskade skatteintäkter under 2024.

Men brist på förslag eller reformer som skulle kunna öka bostadsbyggandet, som just nu befinner sig i fritt fall, väcker oro och ilska i branschen.

Ingen som helst effekt

På arbetsgivarsidan är Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, positiv till ett höjt ROT-avdrag men menar samtidigt att höjningen av taket inte spelar någon roll i stort för en byggbransch i kris.

”Reformen har ingen som helst effekt när det kommer till att bygga fler bostäder här och nu”, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Hon tycker att budgeten borde innehållit något konkret för att sätta fart på bostadsbyggandet.

”Om regeringen vill hålla uppe efterfrågan på nybyggnation av lägenheter och småhus behöver man först och främst slopa 2018 års skärpta amorteringskrav.

Nu måste hela branschen ryta ifrån

Även Byggnads är kritiskt.  ”Att inte genomföra en enda åtgärd för att öka antalet byggstarter i närtid, samtidigt som branschen står inför sin största kris på decennier. Det är under all kritik”, skriver förbundets ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

”Nu måste hela branschen ryta ifrån. Vi ser att antalet uppsägningar ökar i dramatisk takt och om inget görs riskerar byggbranschen att dräneras på kompetens.”

På Hyresgästföreningen menar man att regeringen satsar betydligt mer i stöd till de som bor i villa eller bostadsrätt jämfört med hyreshushåll, vilket fick Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen, att skriva följande på X, tidigare Twitter.

Även byggbolag har reagerat under onsdagen, bland dem Obos som har ett eget förslag på stimulans.

”Regeringens åtgärder i budgetpropositionen för 2024 är inte tillräckliga för att möta krisen på bostadsmarknaden. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare förslår OBOS bland annat en statlig kreditgaranti för att öka bostadsbyggandet” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Riksbyggen sällar sig till kritiken.

”Bostadsbyggandet befinner sig i en djup kris och regeringen behöver göra större insatser för att rädda både bostadsbyggandet och arbetstillfällen. Ingenstans finns åtgärder som stimulerar byggandet av nya bostäder i flerbostadshus”, säger Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef bostad på Riksbyggen.

Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef bostad, Riksbyggen. Foto: Pressbild
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ilska efter regeringens besked: "Hela branschen måste ryta ifrån"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig