info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

ILO ska arbeta för att asbest helt försvinner

ILO ska arbeta för att användandet av asbest helt upphör runt om i världen. Det beslutades på organisationens konferens i mitten av juni.

Att asbest alls inte används i framtiden, samt att den som redan finns på plats hanteras rätt. Det är de mest effektiva sätten att skydda arbetare från asbestrelaterade sjukdomar. Det slog deltagarna på ILOs, Internationel Labour Organisations, årliga konferens fast.

De lade till att ILOs konvention om asbest från 1986 inte ska användas för att rättfärdiga fortsatt användande. Organisationen ska nu arbeta för att användandet av asbest helt upphör i alla medlemsstater. Den ska vidare stötta staterna i arbetet med att ta fram nationella riktlinjer.

BTI, Byggnads- och träarbetarinternationalen, ser beslutet som en seger. Generalsekreteraren Anita Normark säger, enligt ett pressmeddelande, att det bör få den döende industrin att upphöra ännu snabbare. Hon konstaterar att asbesthantering kostar minst 100 000 liv varje år.

I Sverige får asbest inte användas i dag, men det finns kvar i gamla byggnader. Att andas in fibrerna kan ge livshotande skador på lungorna.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ILO ska arbeta för att asbest helt försvinner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig