info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Idag inleds blockad mot företag i Karlskoga

Byggnads anser att företaget har egna anställda och facket vill skriva kollektivavtal för de sju arbetarna från Polen. Företagets chef menar att polackerna är egna företagare, och att det just därför, inte behövs något avtal.

Medlaren konstaterade igår att han inte kunde göra något för att få parterna, Byggnads och företaget Industri & Bygg, att komma överens. Därmed träder Byggnads varsel om blockad mot företaget i kraft idag.
– Parterna har så olika syn på om arbetarna är egna företagare eller ej så tyvärr gick inte detta att lösa genom medling. Det får bli en rättslig prövning som får avgöra detta, säger medlaren Gunnar Samuelsson.

Byggnads pekar på att företaget Industri & Bygg förser arbetarna med material och verktyg.
– De är inte heller momsregistrerade i Sverige och har ingen F-skattsedel i Sverige, säger Jan-Olof Johansson på Byggnads avdelning i Värmland.
Arbetarna renoverar företagets fastighet i Karlstad samt arbetar på ett nybygge i Karlskoga.
Chefen för Industri & Bygg, förklarar att han i perioder behöver resursförstärkning.

– Jag går ut och begär in anbud från övriga Europa. Företagen erbjuder ett fast pris. Sen skickar de faktura, precis så som det ska gå till. Det finns ingen substans i det Byggnads säger, säger Mats Göransson, som äger företagen.
Hur drabbar blockaden dig?
– Den berör inte oss. Jag tar in allt material utifrån och har egna lastbilar som materialet kommer med. Jag tar in elektriker, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Idag inleds blockad mot företag i Karlskoga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig