info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v25

Hundra balkonger felbyggda – kostar en miljon: "Risk för barn"

En miss i stor skala har skett på Gotland. Radhusbalkonger renoverades – och blev farliga för barn. Missen kostar det lokala bostadsbolaget en miljon kronor att fixa, skriver Hem & Hyra.

Foto: Gotlandshem/Mostphotos

Det var i det kommunalt ägda radhusområdet Bogen 2 i södra Visby på Gotland som renoveringsmissen skedde. De 117 balkongerna i kvarteret blev förbjudna att använda och det hela berodde på en större fasadrenovering, som tidningen Hem & Hyra berättat om. Fasaderna målades om och trä byttes ut, samtidigt som räckena till balkongerna gjordes om. Men de nya balkongerna var annorlunda än de tidigare. De visade sig att de hade vågräta träribbor som gick att klättra på, vilket är farligt eftersom små barn kan ta sig upp via dem.

– Vi fick in en tillsynsanmälan och när vi var ute och gjorde besök kunde vi konstatera att här finns en fara för säkerhet för barn. Det är något vi måste agera på naturligtvis, säger Lisa Ewen, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Visby, till Hem & Hyra.

Balkongerna hade även andra fel. Bland annat fanns en klämrisk mellan spjälorna och på några balkonger fanns även risk att skära sig på en metallist. Att fixa felen kommer att kosta bostadsbolaget Gotlandshem över en miljon kronor.

Annons
Bluebeam 250×600 v22-26 desktop

Du läser: Hundra balkonger felbyggda – kostar en miljon: "Risk för barn"