info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hovrätten friar SSAB – ingen ansvarig för industrimontörernas död 2013

Precis som tingsrätten friar hovrätten SSAB från ansvar för olyckan i Luleå 2013, som skördade två industrimontörers liv. Åklagaren har inte lyckats bevisa "att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott", skriver domstolen.

SSAB frias från ansvar för den dubbla dödsolyckan på industriområdet i Luleå 2013, meddelade Hovrätten för övre Norrland på fredagen.
”Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att åklagaren inte visat att arbetsplatsolyckan berott på att någon inom SSAB begått ett arbetsmiljöbrott. SSAB ska därför inte betala någon företagsbot”, skriver domstolen.


LÄS MER:
Två industrimontörer drunknade i tjära

Läs också Färre fälls för dödsolyckor på jobbet än för andra brott

De bägge industrimontörerna miste livet när de den 14 oktober 2013 skulle tömma en cistern som innehöll stenkolstjära. Men nivåmätaren visade fel, och när montörerna tog hål i cisternen vällde flera kubikmeter tjära ut och dränkte männen.
Arbetsmiljöåklagare Christer Forssman åtalade SBAB och en utpekad arbetsledare för arbetsmiljöbrott men i augusti 2016 valde Luleå tingsrätt att fria. I domen menade tingsrätten att det fanns ”en mängd samverkande olyckliga omständigheter som bidragit till olyckan”. Särskilt den felinställda nivåmätaren tillmättes stor betydelse. Men åklagaren menade att defekt utrustning inte friade SSAB från ansvar och överklagade den del av den friande domen som rörde företagsboten.

LÄS MER: Dödsolyckan på SSAB prövas på nytt

Nu har alltså även hovrätten slagit fast att ingen kan lastas för männens död.
– Tingsrätten menade att om nivåmätaren inte hade varit felinställd så hade inte de här personerna mist livet. Min inställning är att om SBAB hade känt till vad som fanns i tanken så hade inte nivåmätaren haft någon betydelse, sade kammaråklagare Christer Forssman till Byggnadsarbetaren i anslutning till hovrättsprövningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hovrätten friar SSAB – ingen ansvarig för industrimontörernas död 2013

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig