info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hotellbygge stoppades - risk för asbest

Byggnads stoppade i går ett hotellbygge i centrala Örebro. Cirka 15 byggnadsarbetare har troligtvis blivit exponerade för asbest på arbetsplatsen. – Det är en katastrof för alla inblandade, säger Ulf Kvarnström, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Byggandet av hotell Plaza sker inne i centrala Örebro. På byggarbetsplatsen arbetar både polska byggnadsarbetare och svenska underentreprenörer. Beställaren heter Entréhotell i Sverige AB och har kollektivavtal med Byggnads. Men ingen av de polska byggnadsarbetarna är med i Byggnads.
Det var anställda hos de svenska vvs- och hålföretagen som slog larm till Byggnads. Enligt dessa hade förekommit rivning av asbest på arbetsplatsen, utan tillstånd i början av veckan.
Byggnads och Arbetsmiljöverket åkte igår till arbetsplatsen. Även en saneringsfirma på plats och gick in på arbetsplatsen.
– Han sa att det var det värsta han hade sett. Att det låg isolering av asbest överallt på golvet. Och det var extremt dammigt, säger Ulf Kvarnström, regionalt skyddsombud på Byggnads.

Byggnads stängde omedelbart av arbetsplatsen, av risk för liv och hälsa.
Ulf Kvarnström kunde konstatera att det inte fanns någon arbetsmiljöplan och rivningen varken var anmäld till Byggnads eller Arbetsmiljöverket.
Asbestprover har tagits och svar från dessa väntas vid lunchtid i dag. Enligt saneringsfirman är det mycket stor sannolikhet att det rör sig om asbest.
Enligt Byggnads arbetar ett 15-tal byggnadsarbetare på arbetsplatsen.
– Det är väldigt viktigt att den som har blivit exponerade blir undersökta hos företagshälsovården, säger Ulf Kvarnström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hotellbygge stoppades - risk för asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig