info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hotell för svenskar byggda för svältlöner

Hotell i Thailand dit svenskar reser på semester, har byggts av utnyttjade gästarbetare. De arbetar för svältlöner och arbetar långt över lagenliga arbetstider. Det visar en ny rapport.

Det är organisationerna SwedWatch och Fair Trade Center som nu publicerar en rapport om turism, i samarbete med tidningen Råd & Rön.
Bakom många hotellbyggen i Thailand finns en utsatt grupp av burmeser, som flyr till Thailand eftersom förhållandena i är mycket svåra i deras hemland. Ofta får de arbeten som ingen annan vill ha. Hårda byggjobb, med löner som det är omöjligt att försörja sig på och upp till 14 timmars arbetsdagar. De arbetar med farliga jobb utan säkerhetsutrustning och de saknar ofta kontrakt och rättigheter.
De är särskilt skyddslösa eftersom de saknar arbetstillstånd, det gör att arbetsgivarna kan behandla dem illa, utan att riskera någonting. Vissa av gästarbetarna arbetar också som personal på hotellen som anlitas av svenska researrangörer.
Rapporten indikerar också att det förekommer att barn anlitas för att bygga och renovera hotell som charterbolagen anlitar. Flera av de intervjuade är minderåriga barn.

SwedWatch har intervjuat anställda vid 16 hotell i Thailand som arbetar med svenska researrangörer. Intervjuer har gjorts med ett 60-tal byggnadsarbetare och hotellanställda i Thailand, i Khao Lak och på Koh Samet.
Organisationen har också studerat hur situationen ser ut på de brasilianska charterdestinationerna dit svenska turister åker.
SwedWatchs och Fair Trade Centers granskning omfattar de tre större researrangörerna, Fritidsresor, Ving och Apollo.
SwedWatch och Fair Trade Center anser nu att de svenska resebolagens måste förbättra sin kontroll av arbetsförhållanden.
– Branschen måste utveckla sina krav och kontrollera så att de verkligen efterlevs. Charterindustrin ligger klart efter många andra konsumentbranscher, säger Kristina Bjurling, vikarierande kanslichef på SwedWatch.
Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, säger till DN, att avtalen ofta skrivs när hotellen redan är byggda. Därför, menar hon, är det svårt att i efterhand kontrollera om barnarbete eller olagliga arbetsförhållanden har förekommit under byggnadstiden.
-Men om våra kunder så vill kunde det kanske vara möjligt att införa en etisk märkning som täcker upp även för detta, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hotell för svenskar byggda för svältlöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig