info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hot och bluffakturor i NCC-mål

-Jag utsattes för telefonhot. Så förklarar den åtalade NCC-chefen sin avgång från posten som biträdande Sverigechef och varför han drog sig ur arbetet med att samordna företagen i asfaltkartellen.

I Linköping pågår sedan i tisdags en rättgång mot sju före detta höjdare inom NCC som står åtalade för bland annat grovt bedrägeri. Några av männen ligger bakom avslöjandet att det finns en kartell i asfaltbranschen.
I förhöret i går med före detta Sverigechefen inom NCC Beläggning, förklarade han varför han sade upp sig från NCC.

Den åtalades fru hade tagit emot flera mystiska telefonsamtal i hemmet sedan en tid. Någon lade på luren varje gång.
– En dag, det var på kvällen den 28 februari, svarade jag. En mansröst sade till mig sade att om jag inte slutade med kartellverksamheten och avslutade mitt engagemang i NCC, så skulle det hända mig och min familj något.
Det blev droppen som fick den åtalade att åka upp till Stockholm för att diskutera händelsen med sina överordnade samt personalchefen. En av hans chefer berättade då att han också hade utsatts för hot i kartellsammanhang.
Det är NCC som stämt de sju före detta cheferna. Enligt åklagaren har bedrägeriet gått till så att påhittade fakturor skickades in till NCC från olika företag, där det fanns ”medhjälpare”. Cheferna i NCC attesterade och betalade ut pengarna till leverantörerna, pengarna gick sedan vidare till företag som kontrollerades av de åtalade.

Men enligt cheferna var pengarna ersättning för olika kartelluppgörelser. Ersättningen doldes i bokföringen genom att man använde påhittade fakturor. Fakturorna skickades från företag som gått med på att inte konkurrera, och som enligt uppgörelsen ”hade rätt till ersättning” från NCC för detta.
Ett flertal höjdare inom NCC, två inom Skanska, samt en chef inom Peab pekades ut av de huvudåtalade igår. De har, enligt de åtalade, varit medansvariga till att bluffakturorna skrevs. På olika sätt var de utpekade personerna inblandade vid alla transaktioner.
– Att skriva sådana här fakturor är en del av kulturen och används i olika sammanhang, bland annat i kartellverksamheten, sade Sverigechefen som hördes igår.

Han sade också att NCC tjänat stora pengar på de överpriser företaget kunnat ta ut från sina kunder. Upp till 40-50 procent mer än vad man annars skulle ha tjänat.
En före detta arbetschef hävdade att NCC varit inblandad vid nya uppgörelser med konkurrenter, även efter att företaget gått ut och sagt att kartellverksamheten varit avslutad.

– Marksidan i NCC erbjöd Stadspartner i Linköping 200 000 kronor för att Stadspartner skulle gå åt sidan vid en upphandling som Linköpings kommuns fastighetsbolag gjorde. Men Stadspartner accepterade inte erbjudandet.
Enligt några av de åtalade var också en del av fakturorna ett sätt att mörka ett avgångsvederlag till en av de åtalade cheferna som planerade att säga upp sig vid 55 års ålder. Pengarna gick till hans bolag.
Rättegången beräknas pågå fram till den 3 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hot och bluffakturor i NCC-mål

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig