info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hormonstörande ämnen i epoxi

Fackliga organisationer oroas av att användningen av epoxi ska leda till att fler byggnadsarbetare drabbas av allergi. Miljöexpert varnar för att dricksvattnet kan förorenas vid relining med epoxi.

– Alla måste få kännedom om riskerna. Annars kan fler skadas, säger Byggnads ombudsman Leif Wall.
Byggnads kommer nu att ta upp frågan i en partssammansatt arbetsmiljögrupp, för att se om fack och arbetsgivare gemensamt kan agera. Samtidigt har den läkare som upptäckt problemen, startat ett forskningsprojekt som ska vara klart 2013. I ett första skede ska man kartlägga hur arbetet med epoxi på reliningföretagen går till, vilka risker det medför och hur man kan jobba säkrare.

”Borde inte användas överhuvudtaget”

Danielle Freilich, miljöexpert på Sveriges Byggindustrier, är kritisk till att epoxi alls används.
– Det bekymrar mig att det fått ett nytt användningsområde. Jag tycker att man ska avstå från relining med epoxi av flera skäl. Dels eftersom det är en allergirisk för arbetarna och dels för att det innehåller bisfenol A som är hormonstörande och som kan komma ut i dricksvattnet, när man relinar vattenrör.
Asbjörn Austlid, vd för Proline, är ordförande i Brif, Branschföreningen relining i fastigheter, som bildades 2009.

Reliningen bygger på att olika kemiska produkter används som kräver skydd. Men vad gör ni i branschföreningen för arbetarnas säkerhet?

– Den största arbetsmiljörisken är som jag ser det epoxi. Och där är det viktigt att alla som jobbar med epoxi har härdplast­utbildning, vilket är ett lagkrav, säger Asbjörn Austlid. För honom är det självklart att alla medlemsföretag ska följa regelverket för hantering av epoxi och att alla får rätt utbildning och skydd oavsett vilka kemikalier som används. Men han tror att det slarvas en hel del på andra håll i branschen. Han säger att ett mål är att få fram oberoende kvalitetskontroller för medlemsföretagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hormonstörande ämnen i epoxi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig