info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Mättar hungriga byggnadsarbetare via truck: "Gillar thailändskt"

Pornthip Marklunds foodtruck är en av alla affärsverksamheter som växt fram runt bygget av batterifabriken i Skellefteå. "Det här är bra för bygden", säger hon.

"Skellefteå är inte längre som förut", säger Pornthip Marklund om det nya livet med batterifabriken. Foto: Privat/Northvolt/Mostphotos

Northvolts jättelika batterifabrik i Skellefteå ska byggas ut i flera omgångar. När fabriken är fullt utbyggd kring år 2024 kommer den att täcka cirka 500 000 kvadratmeter. Under första etappen kommer upp till 1 000 byggnadsarbetare att vara inblandade i bygget. Och de behöver mat. Mycket mat.

Pornthip Marklund har drivit den thailändska restaurangen Budsba i Skellefteå i snart tio år. I mitten av april utökade hon verksamheten med en foodtruck utanför batterifabriken. Budsba är det första matstället på plats och byggnadsarbetarna har börjat hitta dit.

– Affärerna går bättre och bättre. Vi serverar både husman och thailändsk buffé, säger Pornthip Marklund.

Gillar byggnadsarbetarna mest husman?

– Nej, de är ofta mest sugna på den thailändska maten.

Hur hanterar ni coronaviruset?

– Nu under covid-tiden lagar vi mat i restaurangen och transporterar dit den. Vi serverar matlådor och allting är säkrat. Skellefteå kommun ger oss tips och råd hur vi ska göra. Men när covid-19 är över kommer vi att laga mat där borta och servera på plats.

Jag gissar att byggnadsarbetarna vill ha stora portioner?

– Ja. Men jag är ganska snäll och tycker att alla ska bli mätta. Sallad ingår också.

Pornthip Marklund förklarar att det gäller att satsa på kvalitet före höga priser, för att skapa förtroende hos kunderna.

– Byggnadsarbetarna kommer hit från olika länder och tjänar säkert jättebra. Men om vi ska kunna finnas kvar här på lång sikt så gäller det att ha bra priser och bra mat.

Snart kommer fler foodtrucks att komplettera Budsbas thaimat utanför fabriken. Precis som många andra Skelleftebor har Pornthip Marklund stora förhoppningar på hur bygget av batterifabriken och sedan arbetet på fabriken kommer att påverka staden.

– Det är självklart att det här är bra för bygden. Alla är glada för det här och Skellefteå är inte längre som förut. Nu byggs det många bostäder, skola och mataffärer. Det är en bra känsla i Skellefteå och allt handlar inte längre bara om Umeå eller Luleå, säger hon.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Mättar hungriga byggnadsarbetare via truck: "Gillar thailändskt"