info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Höjda löner efter avslöjandet

Byggnads upptäckte allvarliga missförhållanden på ett bygge i Råcksta. Nu har arbetarna fått höjd lön och företagen har betalat skadestånd för kollektivavtalsbrott.

-Alla anställda har nu avtalsenliga löner och de som förut bodde på arbetsplatsen har fått ordentliga bostäder, säger Krister Strömberg, som förhandlat för Byggnads räkning.
Det var i augusti som Byggnads upptäckte allvarliga fel på bygget i Råcksta, i västra Stockholm.
Byggnadsarbetare bodde på arbetsplatsen, där man renoverar ett kommunalt parkeringshus.
– Bland arbetarna fanns ett flertal som saknade kollektivavtalsenliga löner och tre stycken som inte fått någon lön alls, berättar Krister Strömberg.

Fick ingen lön alls

Stockholm Parkering hade anlitat byggföretaget Züblin för arbetena och detta hade i sin tur tagit in underentreprenören Byggon. Det visade sig att Byggon´s anställda tjänade 120 kronor i timmen, långt under avtalsenlig lön. Det rörde sig om ett tiotal personer. Dessutom hade tre anställda hos en annan underentreprenör inte fått någon lön alls.
Byggnads krävde att rätt lön skulle betalas ut och en höjning har nu skett. De tre byggnadsarbetare som var utan lön har anställts av Byggon.

Samma problem på annat bygge

I samma veva upptäcktes att samma problem med löner fanns bland anställda också på en arbetsplats vid universitetet i Stockholm. Även detta bygge drevs av Züblin och Byggon.
I förhandlingarna med facket och företagen reglerades lönerna även för dessa arbetare. Även här rörde det sig om ett tiotal personer.
Züblin har betalat ett skadestånd på 40 000 kronor och Byggon ett skadestånd på 70 000 kronor till facket för kollektivavtalsbrott.
Facket och Züblins arbetsledning ska träffas för att diskutera hur man ska göra för att hindra att liknande problem uppstår igen.

”Målet är 100 procent”

De nya lönerna på 160 kronor i timmen utgör 88 procent av utbetalningsnivån i Stockholm som är 180 kronor per timme. Den lägre nivån motiveras med att arbetarna inte har yrkesbevis. Samtidigt driver Byggnads just nu i centrala förhandlingar med ett annat företag att utländska yrkesarbetare ska ha rätt till 100 procent istället för 88 procent av lönen, trots att de saknar svenskt yrkesbevis.
– Vi ville också att arbetarna i det här fallet skulle ha hundra procents lön. Men när det formellt inte gick att styrka att de hade rätt kompetens gick det inte att komma längre den här gången. Men vårt mål är alltid hundra procent, säger Krister Strömberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Höjda löner efter avslöjandet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig