info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hög varselsiffra i januari – så många har fått gå

Under årets första månad ökade antalet byggvarsel jämfört med slutet av förra året.

Under årets första månad varslades 470 byggnadsarbetare om uppsägning. Foto: Cenneth Niklasson

Det är statistik från Arbetsförmedlingen som visar att 470 personer i byggbranschen blev varslade om uppsägning under januari månad. En nivå som är betydligt högre än den för den sista månaden förra året då 231 personer blev uppsagda. Under hela 2018 var det 3 810 personer i byggsektorn som varslades om uppsägning.

Det råder stor osäkerhet när det gäller byggandet och därmed sysselsättningen framöver. Arbetsförmedlingen kom nyligen med en rapport där de spår att det kommer bli stor brist på byggnadsarbetare de närmaste fem åren. Det gäller i princip alla byggyrken.

Läs också Flera tecken på kris – är bostadsbyggandet på väg mot en krasch?

Samtidigt kommer det signaler om att byggandet håller på att tappa tempo. I veckan kom Konjunkturinstitutet med en barometer där byggföretagen trodde på en svagare utveckling framöver. Det har även rapporteras om att bostadsbyggandet går allt sämre. Boverket har i omgångar skruvat ner prognosen för hur många lägenheter det kommer att byggas i år och nästa år. Projekt har flyttats fram, bostadsutvecklare har reat ut lägenheter och i en del fall även tvingats köpa tillbaka bostadsrätter för att rädda bostadsrättsföreningars ekonomi. Tecken som kan tyda på en kommande nedgång.

Några av de områden som drabbats hårdast när det gäller just bostadsbyggandet är Stockholmsområdet, Örebro, Västerås och Uppsala.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hög varselsiffra i januari – så många har fått gå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig