info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Historiskt avtal i Qatar

Bygg- och träarbetareinternationalen, BWI, får rätt att inspektera arbetsplatser i Qatar. Det är första gången en facklig organisation ges rätt att verka i landet och Byggnads ordförande Johan Lindholm tvekar inte att använda ordet "historiskt".

På plats i Doha undertecknades i dag avtal mellan BWI och Qatars regering som ger facket rätt att genomföra säkerhetsinspektioner på landets livsfarliga arbetsplatser.
– Det är historiskt inte bara för oss utan även för Qatar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm från en taxi på väg till flygplatsen i Doha.

LÄS MER: ”Stort steg i rätt riktning”

Det är första gången en facklig organisation ges juridisk rätt att verka i den absoluta monarkin. Johan Lindholm beskriver vägen fram till avtalet som lång.
– Den här resan började för tre år sedan med ett stort antal möten och idogt arbete som någonstans landade i tillit. Att vi ville samma sak, att byggnadsarbetarna inte skulle bli behandlade som de blev. Det handlade ofta om slavhandel.

LÄS MER:
De är två ljus i Qatars mörker
Arbetare i Qatar stöttas fackligt
”Fruktansvärda förhållanden”
Gästarbetare stämmer Fifa

Fortfarande kommer de migrantarbetare som bygger arenor och infrastruktur när Qatar mångmiljardsatsar inför herrfotbolls-VM 2022 varken ha rätt att organisera sig fackligt eller lämna landet utan arbetsgivarens medgivande. Men Johan Lindholm beskriver dagens avtal som en utgångspunkt för Byggnads och BWI:s fortsatta arbete i landet.
– Det har helt klart blivit en kanal in i systemet och i samband med de här inspektionerna finns möjligheten att lyfta vilka frågor som helst. Jag tror och hoppas att Qatar långsiktigt kommer se fördelarna med att ge anställda en röst och erkänna ILO:s kärnkonventioner. Det är en lång resa dit, men det är unikt och historiskt att Qatar gör det här. Det är alla fackanslutna byggarbetare runt om i världen som sett till att detta har blivit möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Historiskt avtal i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig