info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hetaste framtidsyrkena inom bygg: "Ökat krav"

Kraven ökar från arbetsgivarna, men flera yrkesgrupper inom bygg kommer att vara heta om fem år. Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Foto: Mostphotos

Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, berättar att man använder sig av en ny metod för att beräkna var jobben kommer att finnas. Med hjälp av olika data ser man vilka som arbetar i de olika yrkena idag samt vilken utbildning och ålder de har.

– Vi gör en prognos och ser på pensionsavgångar i yrkena och hur efterfrågan ser ut och hur många lediga platser det finns varje år. Så gör vi prognoser och trender för både utbudet och efterfrågan av arbetskraft, säger hon.

Resultatet: Det kommer att finnas stor efterfrågan på flera yrkesgrupper inom byggbranschen. De yrken inom bygg som enligt Arbetsförmedlingens nya prognos kommer att vara heta 2026 är elektriker, byggnads- och ventilationsplåtslagare, snickare, svetsare och gasskärare. Samma yrken kommer enligt studien också att vara attraktiva redan om ett år – och då ingår även målare.

Så de praktiska yrkena har en framtid?

– Ja, vi ser en fortsatt stor efterfrågan på de praktiska yrkena inom bygg- och anläggning.

Kommer byggbranschen att behöva folk generellt?

– Ja. Det beror på en kombination av faktorer som pensionsavgångar, ökat krav på utbildning och en stark efterfrågan i branschen.

Så det blir viktigare att vara utbildad inom bygg?

– Ja, vi ser ett ökat krav från arbetsgivare på formella utbildningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hetaste framtidsyrkena inom bygg: "Ökat krav"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig