info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Lustiga byggnader – 5 hus du inte trodde fanns

En böjd fasad, lutande väggar eller ett helt hus byggt som en stor fikakorg. Här är några av världens minst sagt ovanliga byggen.

Foto: Wikimedia commons

Lutande kub

Bygga bostadshus ovanpå en gångbro? Inga problem, då kan man göra såhär. Arkitekten Piet Blom fick frågan om han kunde lösa detta och på 1970-talet började de här gula kuberna att ta form i Rotterdam, Nederländerna. Husen har tre våningar, är på 100 kvadratmeter och väggarna och fönsterna lutar 54,7 grader.

Foto: Wikimedia commons

Snurrig shopping

Lustiga huset på Liseberg? Nej, det här är Krzywy Domek, ett 4 000 kvadratmeter stort shoppingcenter i staden Sopot, Polen. Inspirationen till det böjda huset är hämtat från den polske sagoboksillustratören Jan Marcin Szancer och från den svenske konstnären Per Dahlberg. Husets minst sagt ovanliga form har gjort det till en sevärdhet.

Foto: Wikimedia commons

Udda entré

”En blandning av fiktion och verklighet, en mix av illusion och humor”. Så beskriver den brittiske konstnären och designern Alex Chinneck sina verk. Han tar sig an tomma, slitna byggnader för att skapa sin konst. Som det här huset, i kuststaden Margate i östra England, som han kallar ”From the knees of my nose to the belly of my toes”. En del av Chinneks konstverk är tillfälliga, då husen ibland rivs.

Foto: Wikimedia commons

Stor fikakorg

Hört talas om Longaberger? Fram till 2018 producerade företaget korgar. Och vad passade då bättre än att låta huvudkontret få samma form som deras bästsäljare? ”The big basket building” finns i Newark, Ohio i USA, och stod färdigt 1997. De två handtagen väger 75 ton styck och huset har ett glastak för att förse byggnaden med solljus.

Foto: Mostphotos

Uppstickaren

Huset må se ut som något som inte riktigt är färdigt. Men såhär ska den 314 meter höga skyskrapan King power Mahanakhon i Bangkok faktiskt se ut. Och på Thailands högsta byggnad kan den som inte lider av höjdskräck gå ut på en platta av glas – och spana in staden 78 våningar (!) ner.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Lustiga byggnader – 5 hus du inte trodde fanns