info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Helelektrisk mobil larvkran invigd: "Jättebra grej om det funkar"

Den första helelektriska mobila larvkranen har sett dagens ljus och invigdes under tisdagen i Norge. Den ska spara 70 000 liter diesel. "En nyhet att de kommit så långt i utvecklingen", säger svenske mobilkranföraren Bosse Strömblad.

De nya helelektriska mobila larvkranen. Foto: Kynningsrud

Flera hundra tusen mobilkranar i världen går på diesel. Men under tisdagen lanserades en ny helelektrisk mobil larvkran. Den har en lyftkapacitet på 250 ton och en drifttid på 10 000 timmar.

Under den tiden ska kranen spara cirka 70 000 liter diesel och 180 000 kg koldioxid. Maskinens batteri är till 95 procent återvinningsbart. En kran som denna används cirka 1 000 -1 600 timmar per år.

Bosse Strömblad,
mobilkranförare i Sverige tycker att det är en viktig nyhet. Själv kör han en mobilkran på hjul medan larvkranar är större och ofta används på större byggen, inte minst på olika anläggningsjobb.

– Det var en nyhet att de kommit så långt i utvecklingen. Det är en jättebra grej för miljön om det fungerar. Jag trodde att det skulle komma elektriska mobilkranar så småningom men inte redan. En larvkran kan dra 500 liter diesel på en vecka, så det är mycket bränsle. Det är en enorm miljöbesparing, säger han.

Liebherr har utvecklat den nya kranen och kontaktade Kynningsrud Kran för ett samarbete. Det är ett företag med uthyrning och projekt i Norge och Sverige. De senaste åren har företaget investerat i nya mobil- och lastbilskranar, som är elektriska eller byggda för biodiesel och miljöolja.

– Vi fick frågan om vi var intresserade av att vara en av de första som kunde tänka oss att använda kranen och det var vi. Vi jobbar redan med andra typer av elektriska maskiner. Sedan har de varit ute på byggprojekt från fabriken och bland annat undersökt möjligheten att koppla ström på byggarbetsplatserna, säger Eirik Kynningsrud, vd för Kynningsrud Nordic Crane. 

Thomas Bohlin från Liebherr och Eirik Kynningsrud, vd Kynningsrud. Foto: Kynningsrud.

Idag, tisdag, var det invigning av det första exemplaret på skidanläggningen Snö norr om Oslo i Norge, med Ingjerd Schou, vicepresident i norska Stortinget.  Sedan ska ytterligare en kran levereras till England. Därefter återstår att se hur stort intresset är.

Nu tänker mobilkranföraren Bosse Strömblad följa hur det går med den nya maskinen och utvecklingen av elektriska fordon.
– Man hoppas ju att det kommer att fungera bra. Det kan ju vara lite osäkert med batterier, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Helelektrisk mobil larvkran invigd: "Jättebra grej om det funkar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig