info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

HD ger klartecken för Botniabanan

Högsta domstolen prövar inte Miljööverdomstolens beslut, som ger Botniabanan rätt att byggas längs med Umeälvens delta. Därmed har domen vunnit laga kraft.

Flera miljöorganisationer och privatpersoner överklagade Miljödomstolens dom från förra våren om att låta Banverket bygga järnväg genom det så kallade Natura 2000-området, och färdigställa bron över Ume älv. Ett gränsområde mellan ett delta och slättland där till exempel sällsynta taigasädgäss gärna övernattar inför häckning i Lappland. Miljödomstolen menade att Banverket gjort tillräckligt för att kompensera för våtmark och fåglar som lever i området. Något som Högsta domstolen nu håller med om. Och därmed går det inte att överklaga beslutet högre.

Men fortfarande återstår en dom från Regeringsrätten. Dit har miljöorganisationer vänt sig, och menar att regeringen tog ett felaktigt beslut när man godkände att järnvägen skulle byggas just i här. Organisationer som till exempel Svenska naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förening anser att det finns en alternativ dragning som Banverket inte beaktat. Regeringsrätten har begärt att regeringen ska yttra sig nu under våren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: HD ger klartecken för Botniabanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig