info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Haverikommission utreder husras

Statens haverikommission kommer att utreda husraset i Ystad. Det beslutades idag.

-Vi tror att en utredning kan vara betydelsefull ur säkerhetssynpunkt och detta är ett intressant ärende, säger Mikael Karanikas. Han är utredningsordförande för ärendet på Statens haverikommission och det var han som fattade beslutet om fortsatt utredning, efter att en förstudie först gjorts. En utredningsledare har också utsetts som nu ska sköta det operativa arbetet.
Haverikommissionen kommer nu att utreda vad som hände, varför det hände och om det finns risk att det händer igen.
Vanligtvis utreder Statens haverikommission olyckor inom flyg-, båt- och järnvägstrafik, samt inom det militära.
-Mig veterligen har det inte skett förut att vi utrett ett husras, säger Mikael Karanikas.Det som nu händer är att haverikommissionen börjar samla in fakta och formera en utredningsgrupp. Man kommer att anlita experter och sakkunniga då det gäller tekniken.

Riskerade liv

Haverikommissionen uppmärksammades på ärendet genom en skrivelse från en privatperson som begärde en oberoende granskning händelsen. Det var natten till den 25 maj som ett nästan färdigt trevåningshus rasade på en byggarbetsplats i Ystad. ”En osannlik tur gjorde att inte ett 40-tal byggnadsarbetare omkom i raset” skrev anmälaren som också slog också fast att om raset inträffat vid en invigning hade mer än 100 personer kunnat omkomma.
Peab står bakom bygget i Ystad men har underleverantörer som står för stål och betong. Efter raset anlitade Peab ett konsultföretag som dragit slutsatsen att raset orsakats av underdimensionerade stålpelare. Peab kommer att lämna företagets utredning till Arbetsmiljöverket.
Byggnads förbundsledning har tidigare gått ut och begärt att en oberoende granskning skulle göras efter raset.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Haverikommission utreder husras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig