info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Hårda kollar av byggnadsarbetare vid riksdagsbygge

Riksdagens byggnader ska renoveras för miljardbelopp under de kommande 15-20 åren. Först ut är ledamotshuset för 1,6 miljarder. Där är jobbet igång och där säkerhetskollas alla byggnadsarbetare.

Under många år ska Riksdagens hus renoveras. Erik Lilja är chef för fastighetsenheten på Riksdagens förvaltning. Foto: Camilla Svensk/Sveriges riksdag,Riksdagsförvaltningen

De kommande åren blir Riksdagens byggnader rena byggarbetsplatsen. Ett flertal byggnader ska renoveras. Erik Lilja är chef för fastighetsenheten på Riksdagsförvaltningen.

Vad är det ni ska bygga?

– Just nu är det Ledamotshuset där ombyggnaden har startat under 2019 och beräknas pågå till 2021. Vi räknar med att flytta in ledamöterna och partikanslier till 2022. Peab har generalentreprenaden. Kostnaden är beräknad till 1,6 miljarder.

Vad är det ni bygger i Ledamotshuset?

– Vi har ett stort underhållsbehov, alla tekniska system har nått sin livslängd och det handlar om att byta ut el, ventilation och så vidare. Men när vi ändå gör det så gör vi en helrenovering och en ombyggnad. Vi vill anpassa huset så det blir lite modernare att jobba där än idag och samtidigt ska vi bevara de kulturvärden som finns i byggnaderna.

Vad är det för skillnad på detta jämfört med ett vanligt bygge?

– Det är ju ett skyddsobjekt. Det finns delar i ombyggnationen som berör säkerheten.

Så för byggnadsarbetarna är det speciella restriktioner?

– Det görs en säkerhetskontroll på samtlig personal och de ska gå en säkerhetskurs som även inkluderar till exempel brandskydd. När det är klart har man rätt att få passerkort så man kan röra sig inom området.

Vad är det sedan som ska byggas?

– Vi räknar med att gå vidare till kvarteret Cephalus som ligger bredvid, i Gamla stan. Då ska vi först bedriva en förstudie och det kan preliminärt bli så att den startar under senare hälften av 2020. Där finns också arbetsplatser för främst partikanslier och ledamöter. Sedan har vi en fastighet, Neptunus, vid Mynttorget som behöver renoveras. Vi kommer också att behöva renovera Riksdagens byggnader på Helgeandsholmen.

Hur lång tid kommer ombyggnaderna att ta?

– Det kommer nog att ta 15-20 år gott och väl.

Vilken blir totalkostnaden?

– Vi har ingen siffra på totalen utan vi tar projekt för projekt.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC