info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här syns varje del i jätteprojektet: "Planerar effektivt"

10 000 kvadratmeter ställningar runt kulturhistoriskt viktiga Storkyrkan, i en renovering där inget får gå fel. Då tog Sydställningar till en specialteknik för att säkra bygget.
– Metoden kommer att bli vanligare, säger Jimmy Möllebro på Sydställningar.

"Istället för att bara komma med en offert med en siffra, så kunde vi presentera hur vi hade tänkt", säger Jimmy Möllebro på Sydställningar om 3D-ritningen. Foto: Sydställningar

Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm invigdes redan på 1200-talet och är domkyrka i Stockholms stift. Det 66 meter höga kyrktornet, där sex klockor hänger, syns från många platser i staden. Inuti kyrkan finns dyrbarheter som skulpturen Sankt Göran och draken.

Nu ska den kulturhistoriskt viktiga kyrkan renoveras utvändigt. I fasadrenoveringen ska man putsa kyrkan, byta ut vissa stenar och sätta ny plåt på olika delar.

Under arbetet behövs byggnadsställningar som kommer att täcka den stora byggnaden.

Utmaningen i ställningsbyggandet är den täta bebyggelsen runt omkring. Det finns knappt finns någon plats att lägga ställningsmaterialet på 10 000 kvadratmeter – och turister och andra besökare rör sig ständigt runt platsen. Därför beslutade ställningsentreprenören Sydställningar att göra en 3D-ritning av kyrkan och det tänkta ställningsbygget.

– Vi planerade det här med hjälp av 3D-scanningen, där vi får ut alla laster som ställningen kommer att generera. Nu kan vi också planera materialåtgång och liknande på ett väldigt effektivt sätt, säger Jimmy Möllebro, projektchef på Sydställningar.

Foto: Sydställningar

Hur menar du?

– Eftersom det inte finns någon plats runt kyrkan, får köra in det material som vi använder för dagen. Det kan vi göra på ett väldigt kostnadseffektivt sätt med hjälp av 3D-modellen.

Finns det andra fördelar med en 3D-skiss?

– Man får en bra överblick. Och vi vann kontraktet eftersom vi i ett tidigt skede kunde presentera hur vi hade tänkt göra. Istället för att bara komma med en offert med en siffra, så kunde vi presentera hur vi hade tänkt.

Men är det inte ovanligt att man gör en 3D-modell av ställningar?

– I vår bransch är det inte speciellt vanligt, men metoden kommer att bli vanligare. Redan i förfrågningen från byggbolagen kan det numera komma önskemål om en modell. Så vi kommer att gå ditåt.

Hur långt har ni kommit i arbetet hittills?

– Vi har byggt och överlämnat fasaden mot söder, in mot gården. Vi kommer nu att bygga fasad nord, som vetter mot Slottet. Etapp tre är tornet.

Hur många ställningsbyggare kommer att jobba i projektet?

– Vi räknar med att ha sex montörer i gång i tornet under en sjuveckorsperiod. Man kan inte vara för många där samtidigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här syns varje del i jätteprojektet: "Planerar effektivt"