info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V23-28
Rivning

Här massakrerar rivarna Bert Karlssons skrytbygge

Med pompa och ståt invigdes det som var tänkt att bli en jätteattraktion och turistmagnet i Skara. Knappt trettio år senare satte rivarna tänderna i Köpstaden, Bert Karlssons 90-talsskapelse.

Köpstaden blev spökstaden. Förra veckan inleddes rivningen av det forna handelscentrumet. Foto: Agatefilm/Wikipedia samt Skara Sommarland

Det 22 000 kvadratmeter stora handelscentrumet Köpstaden invigdes 1990 av en förväntansfull Bert Karlsson men har stått tomt sedan 2010 på grund av dålig lönsamhet. Nu ska det krossas. I förra veckan fick byggnaden känna på rivarnas vassa klor för första gången.

– Det är stora volymer men inte någon speciellt komplicerad rivning och sker i stort sett bara maskinellt. Eftersom bygget är från 1990 finns ingen asbest, det enda som måste demonteras för hand är lysrören, äger Bengt Ekström, ägare av Hjobo Entreprenad som fått uppdraget.

Kras. 22 000 kvadrat shoppingcenter ska ner, ett tidskrävande arbete.

Allt material återvinns och en del av ruinerna kommer att återanvändas i den parkering som ska byggas av tomtens ägare Skara Sommarland.

Har du själv handlat på Köpstaden? 

– Ja, jag köpte en skinnrock 1994, det skulle alla ha då, ha ha. Då trodde jag inte att jag skulle stå och riva byggnaden i framtiden. Folk vallfärdade dit, det fungerade alldeles utmärkt, säger Bengt Ekström.

Få butiker

Invigningen av Köpstaden finns dokumenterad i en film som går att se på Youtube och där Bert Karlsson stolt berättar om sin skapelse. Målet var ett besöksantal på 3 miljoner besökare per år. Men innan nedläggningen 2010 fanns det bara några få butiker kvar.

Det är oklart vad mer som ska rymmas på tomten.

– Vad Köpstadens område kommer att användas till i framtiden är inte bestämt än, men i ett första skede kommer vi göra nya parkeringsplatser för Skara Sommarland, säger Janne Nilsson, VD på Skara Sommarland.

Rivningen som 8 personer utför beräknas vara klar vid årsskiftet.

Annons
Ejendals 640×240 V22-25
arrow_forward Senaste nytt