info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här kan byggbemanning förbjudas: "Ska stärka seriösa arbetslivet"

Större rätt till fasta jobb – och förbud mot bemanning inom bygg i vissa regioner. I Norge kan stora förändringar snart bli verklighet.

"Det här ska stärka det seriösa arbetslivet som vill ska känneteckna Norge", säger Hadia Tajik. Foto: Mostphotos/Pressbild

Den norska regeringen vill skärpa reglerna för bemanning. Regeringen, som styrs av Arbeiderpartiet och Senterpartiet, föreslår ett förbud för bemanningsföretag på byggarbetsplatser i Oslo. Även länen Viken och Vestfold i mellersta Norge, kan innefattas av förbudet.

– Målet är ett säkert arbetsliv. Vi vill se till att arbetare har mer makt över sin vardag. Det gör samhället mer produktivt, mer konkurrenskraftigt och man investerar mer i de anställdas kompetens, säger arbets- och inkluderingsminister Hadia Tajik (Arbeiderpartiet) i ett pressmeddelande på den norska regeringens hemsida.

Regeringen vill också ändra reglerna för bemanning i arbetsmiljölagen för alla företag i Norge. Bland annat vill man ta bort företags möjlighet att hyra in arbetare för kortare tid och ge inhyrda arbetare större möjligheter till fasta jobb efter att de har jobbat som inhyrda.

– Det här ska stärka det seriösa arbetslivet som vill ska känneteckna Norge, säger Hadia Tajik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här kan byggbemanning förbjudas: "Ska stärka seriösa arbetslivet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig