info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här flyger Erik fram på sin hembyggda motorspark

Erik Engberg la upp ett populärt klipp där han kör motorspark i gruppen Svetsare utan gränser. Och visst går den fint. Men det har blivit några vurpor också.

När jag ringer Erik Engberg för att höra om sparken är han ute på jakt med sin hund. Vi hinner bara utbyta några meningar innan han säger att han måste skjuta och får bråttom att lägga på.

– Jag skulle skjuta räven, jag jagar räv med stövare. Det var lite hektiskt, förklarar Erik när vi hörs igen.

Den motordrivna sparken var inte med på jaktturen?
– Nu jagar jag ju räv och inte hare, för en harjägare hade den nog passat. Men jag fiskar en hel del och då är den rätt trevlig att ha faktiskt. Det är smidigt att sätta pulkan efter och bara ut och köra.

Hur kom du på idén till bygget?

– Jag fick nog se en bild på en sådan spark på Google eller Youtube. Sedan var det inte bättre än att jag hade en gammal Yamaha Aerox, en moppemotor, som jag kunde använda.

Erik bor i Fredriksdal utanför Nässjö och jobbar till vardags som industrimekaniker. På fritiden mekar han ofta med kompisarna som nästan alla är motorintresserade. Några problem att få ihop sparken var det inte. Och det är bra drag i den.

– Jag har haft 75 km/h på sparken, men den varvar inte ut riktigt nu så på filmen gjorde den nog bara 60 tyvärr.

Har du åkt av några gånger?

– Ja, det går ju inte att bromsa, det finns broms men om man trycker på den tappar man all balans, så det är inte så jätteroligt faktiskt. Jag kan säga att man glider ganska långt på en is. Jag har inte trillat i år, men första gången jag körde blev det inköp av nya byxor och en hel del plåster.

Vågar du köra den längs vägar?

– Jo, det har jag gjort ett par gånger. Det är rätt mycket folk som tittar på en då, den låter ju rejält, det är ett högvarvigt trimrör på. Det finns inget mellanregister, den går upp på högvarv direkt.

Du har inte fått polisen efter dig?

– Nej. Jag tror inte att den är laglig, men folk ser det förhoppningsvis som en rolig grej. Jag bor lite ute i glesbygden, så jag klarar mig bra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här flyger Erik fram på sin hembyggda motorspark

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig