info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Listan

Här är världens största (och minsta) dörr

En dörr kan vara mycket mer än en enkel skiva med handtag och gångjärn. Här är sex exempel på dörrar du inte stöter på varje dag.

Foto: Wikimedia Commons

Världens största dörr?

Nasa stoltserar med att ha världens största dörrar på Kennedy space center i Florida. Dörrarna till monteringshallen Vehicle assembly building är 139 meter höga och tar 45 minuter att öppna.


Foto: Femto-ST/Caters

Världens minsta dörr?

Tänk dig ett mänskligt hårstrås omkrets, det här huset är en femtedel så stort som det. Forskare på Femto-ST Institute i Frankrike har tagit fram minihuset, inklusive minidörr, i en avancerad labbmiljö. Men inte för skojs skull utan för att det tros leda till nya tekniker som kan användas inom industri och medicin.


Foto: Round door bed and breakfast

Den Runda hobbitdörren

Från början var det hobbitinspirerade attefallshuset på tomten i Nacka i Stockholm tänkt till döttrarna i familjen. Men bygget med den karaktäristiska runda dörren väckte så stort intresse att familjen öppnade ett bed and breakfast. Sen fick filmbolaget Warner Bros nys om verksamheten och hotade med stämning för varumärkesintrång. Men efter en justering av namnet, från Hobbit Stockholm till Round door bed and breakfast, kunde familjen fortsätta hålla öppet.


Foto: Tobias Fränzel

Pingisdörren

För den som saknar plats för ett eget pingisbord hemma har den tyske designern Tobias Fränzel kommit på en perfekt lösning – pingisdörren. Kanske något för den händiga att snickra ihop själv till och med?


Foto: Klemens Torggler

2.0-dörren

En som har frigjort sig från alla föreställningar om hur en dörr ska se ut och skapat något eget är den österrikiska konstnären Klemens Torggler. En origami-liknande konstruktion viker sig runt sig själv, och öppnas eller stängs med hjälp av en lätt knuff. Torggler har jobbat på konstruktionen sedan 1997 och varje dörr specialbeställs och tillverkas för hand av honom.


Foto: Katarina Sjöstedt

Den maximalt utsmyckade dörren

Runt förra sekelskiftet snålades det inte med blomgirlanger och byster på byggnaderna i Paris. Kanske peakade den så kallade art nouveau-stilen här, med lägenhetshuset Immeuble Lavirotte från 1901. Eller vad sägs om ett dörrfoder som inkluderar skulpturer av Adam och Eva?


Katarina Sjöstedt
ks@byggnadsarbetaren.se


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är världens största (och minsta) dörr

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig