info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här är nye Super Mario: "Ingen dag är den andra lik"

Spelhjälten Super Mario fyller 35 år och är ärligt talat på nergång. Här är framtidens rörhjälte: Super-Mario Markovic, 25.

Mario Markovic med sin namne och kollega Super Mario. Foto: Nintendo/Privat

För 35 år sedan slog den italienske rörmokaren Super Mario igenom med buller och bång i spelvärden, i Nintendos Super Mario Bros.

Sedan dess har han fortsatt att på olika sätt rädda den kidnappade prinsessan Peach från evige fienden Bowser. Men trots succéer med över 330 miljoner Mario-spel, nyare klassikern Mario Cart och färska jubileumsspel i dagarna, är inte intresset för Mario och hans brorsa Luigi vad det än gång var. 35 år i samma yrke tar ut sin rätt.

VVS-montören Mario Markovic på jobbet på Rörteamet.

En betydligt mer uppåtgående stjärna i vvs-branschen är Mario Makovic, 25 år från Örnsköldsvik. Mario har jobbat tre år som röris och blir ofta kallad just Super Mario.

– Jag får höra det rätt ofta, både från kunder och de andra rörisarna. Jag är van vid det. Det är inga konstigheter och jag brukar svara att det varken är första eller sista gången jag får höra det. Då skrattar de ofta.

Vad har du för relation till spelet Super Mario?

– Man har spelat det när man var yngre. Jag satt inte och spelade varje dag, men jag kom nog en bit.

Men det var inte det som fick dig att bli röris?

– Nej, faktiskt inte. Det var bara en ren slump.

Hur gick det till?

– Mamma och pappa lejde en röris där hemma och jag kände direkt att det var ett intressant yrke. I sjuan började jag kolla intagningspoängen för att kunna bli röris. Redan i den åldern visste jag att jag ville hålla på med det.

Vad lockade?

– Det var allt inom sanitet. När jag läste vidare fick jag lära mig mer om ritningar och det var också väldigt intressant.

Vilka likheter finns det mellan Super Mario-spelet och din vardag?

– Man måste vara snabb, tid är ju pengar så det har ju med det att göra.

När gjorde du senast ett riktigt bra jobb, ett Super-Mario-jobb?

– Det är nog den senaste bergvärmepumpen, som jag har hållit på med nu. Det är en installation hos en privatperson. Det är rördragning, inkoppling, allt.

Varför är det så kul att vara röris?

– Det bästa är nog att ingen dag är lik den andra. Det är ett väldigt varierande jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här är nye Super Mario: "Ingen dag är den andra lik"