info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här ökar byggkonkurserna mest – kolla region för region

Byggkonkurserna ökar i nästan alla län, visar nya siffror som Byggnadsarbetaren låtit ta fram. Men i allt mörker finns det tre områden som går mot strömmen.

Flera byggföretag har gått i konkurs
Konkurserna har svept över byggbranschen de senaste månaderna. Foto: Mostphotos

Konkurserna har svept över byggbranschen de senaste månaderna, vilket Byggnadsarbetaren har skrivit om vid flera tillfällen.

För att få en tydligare bild bad vi UC (affärs- och kreditinformationsföretaget) att ta fram siffror för byggkonkurser län för län under de första nio månaderna i år jämfört med 2022.

Siffrorna visar att konkurserna ökar i nästan varje län. Totalt sett ökar konkurserna för hela perioden med 36 procent.

Kraftiga ökningar av bolag som gått omkull kan ses i storstadsregionerna, som Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Även i Uppsala län har konkurserna ökat kraftigt, med 112 procent.

Bostadsbyggandet påverkar

Patrik Bergman är ombudsman på Byggnads Mälardalen och arbetar i Uppsala. Han tycker att siffrorna stämmer med verkligheten.

– Ja, det är en ökning. Det är främst mellanstora och mindre företag som drabbas av konkurserna, säger han.

Enligt honom beror konkurserna på den vikande konjunkturen, särskilt när det gäller bostadsbyggandet.

– Uppsala är en tillväxtstad, där det har byggts mycket under den senaste tiden. Men nu kommer projekt inte igång, företag och kunder vågar inte investera i nya bostäder.

Analytiker på Byggföretagen.
Emil Flodin.

Emil Flodin, analytiker på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, pekar också ut det avstannade bostadsbyggandet som en orsak.

– I regioner eller län där bostadsbyggandet har en stor andel av totalen får det störst effekt. Uppsala är ett typiskt sådant län, förklarar han.

Här minskar konkurserna

Men det finns också län som går mot strömmen och där konkurserna minskar. I Norrbotten har konkurserna minskat mest, med 50 procent, enligt statistiken.

– De senaste konjunktursiffrorna visar att det går uppåt i Norrbotten. Det som håller emot konkurserna här är de stora industriinvesteringar som pågår i länet, säger Johan Hallberg, chef på Byggföretagen, region nord.

Även i två andra län har konkurserna minskat, Västmanland (-44) och Västernorrland (-18).

– Enskilda projekt har stor påverkan på små regioner och i Västermanland är region-
sjukhuset ett jätteprojekt. I Västernorrland är det många industriinvesteringar, förklarar Byggföretagens analytiker Emil Flodin.

Enligt Byggföretagens senaste prognossiffror för 2023 är det bara två län som ökar i investeringar jämfört med i fjol, Norrbotten med 6 procent och Västernorrland med 5 procent.

Konkurserna – så ser det ut hos dig:

Siffrorna visar konkurser under perioden 1 januari–30 september.

Konkurssiffrorna är från affärs- och kreditinformationsföretaget UC som i sin tur har hämtat dem från Bolagsverket och tingsrätter. Siffrorna gäller aktiebolag.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här ökar byggkonkurserna mest – kolla region för region

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig