info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hantverkare skönstaxerar sig själva

Skatteverkets granskning av hantverkare i Skåne visar att de betalar moms på en del av sina svarta inkomster. En förklaring är att det är svårt att få vita jobb.

– Många hantverkare betalar skatt för att de ska få en rimlig nettointäkt, säger Lars Göran Lantz, chef för skattekontoret i Simrishamn.
Skattemyndigheterna i Skåne genomför just nu en granskning av byggsektorn. Granskningen visar att många hantverkare får svårare och svårare att hitta vita jobb. Fler och fler kunder vill bara betala svart. Hantverkarnas sätt att hantera problemet är att själva betala in skatten.

– De vill ha vita jobb men det är svårt. Kunderna tänker inte alltid på att de behöver riktiga fakturor, för att kunna göra avdrag för byggnationerna den dagen fastigheten säljs. Rotavdragen fyller helt klart en moralisk funktion. Det gör att fler kunder kan tänka sig att betala vitt, säger Lars Göran Lantz.
Av de företag som granskats, har cirka fyra av fem felaktigheter i sin redovisning.

– Men då ska man komma ihåg att urvalet är speciellt. Det är företag som vi valt att titta på, på grund av att vi misstänker att det finns felaktigheter. Företagets omsättning kan exempelvis dippa, trots att det är högkonjunktur just nu, säger Lars Göran Lantz.
Myndighetens granskning, som kommer att fortsätta under 2006, visar att en del hantverkare deklarerar så låga inkomster att de egentligen lever under existensminimum trots att de har hus, bil och en omfattande verksamhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hantverkare skönstaxerar sig själva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig